Vain ihme voi estää Olli Rehnin valinnan Suomen Pankin johtajaksi – kaksi johtokunnan paikkaa täytetään perjantaina

Suomen Pankin johtajaksi ei voi päästä arvalla, sillä Matti Vanhasen ääni ratkaisee, jos äänestys päättyy tasan.

Suomen Pankki
Olli Rehn
Olli RehnJarno Kuusinen / AOP

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) on ykkösehdokas Suomen Pankin uudeksi johtajaksi, kun eduskunnan pankkivaltuusto kokoontuu perjantaiaamuna päättämään pankin johtokunnan uusista jäsenistä.

Rehnistä on ehditty julkisuudessa leipoa jo Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasenkin seuraajaa, vaikka ministerin valinta johtokunnan rivijäseneksi on vielä lopullista sinettiä vaille valmis. Liikasen kausi pääjohtajana päättyy kesällä 2018.

Rehnin mukaan hänen pyrkimisensä pois politiikasta ei johdu siitä, ettei hänellä olisi enää riittänyt motivaatiota nykytehtäviin. Rehn perusteli hakemustaan sillä, että "tällä iällä joutuu jo miettimään, mitä haluaa isona tehdä".

Rehnillä on takanaan pitkä ura EU-komissiossa muun muassa talous- ja raha-asioista vastaavana komissaarina.

Kovatasoinen hakijajoukko

Kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk.) vetämä pankkivaltuusto on haastatellut useita hakijoita, mutta loppusuoran kisassa mukana olevia ehdokkaita ei ole nimetty.

Yle Uutisten tietojen mukaan pankkivaltuuston nelijäsenisellä työjaostolla on yksimielinen esitys valittavista johtokunnan jäsenistä.

Kahta avoinna ollutta johtokunnan jäsenen paikkaa tavoitteli kaikkiaan 19 hakijaa. Joukossa oli useita nimekkäitä talousvaikuttajia, joista pankkivaltuusto on joutunut karsimaan parhaat loppusuoralle. Hakijoista vain kaksi oli naisia.

Hakijoiden joukosta löytyvät muun muassa Työeläkevakuuttajien Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen, Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo, valtiovarainministeriön ylijohtaja Pentti Pikkarainen ja ministeriön osastopäällikkö Markus Sovala.

Pankkivaltuuston piiristä nimekästä hakijoiden joukkoa on kuvattu niin laadukkaaksi, että heistä olisi voinut koota vaikka useamman johtokunnan Suomen Pankkiin.

Uudet johtokunnan jäsenet ottavat tehtävät vastaan pankissa todennäköisesti ensi vuoden alussa.

Vanhasen ääni ratkaisee tasatilanteessa

Vanhasen lisäksi pankkivaltuuston jäsenistä kaksi on keskustasta, kaksi perussuomalaisista, kaksi kokoomuksesta ja kaksi SDP:stä.

Koko valtuusto on ollut mukana valintaprosessissa, mutta suurimman vastuun ehdokkaiden haastatteluista on kantanut valtuuston nelijäseninen työjaosto, johon kuuluvat Vanhasen lisäksi kansanedustajat Pentti Oinonen (ps.), Ben Zyskowicz (kok.) ja Jutta Urpilainen (sd.).

Jos valtuusto ei löydä yksimielistä esitystä ehdokkaista, valtuusto joutuu äänestämään. Pankinjohtajaksi ei voi päästä arvalla, sillä tasatilanteessa puheenjohtaja Vanhasen ääni ratkaisee.

Toiseen avoinna olevaan tehtävään haetaan pankki- ja rahoitusmarkkinoiden asiantuntijaa, toiseen tehtävään laajempaa talouspolitiikan tietämystä omaavaa henkilöä.

Kaksi paikkaa avautui, kun sekä Pentti Hakkarainen että Seppo Honkapohja ovat jättämässä pankin.

Hakkaraisella tulee tammikuun lopussa täyteen enimmäisaika johtokunnassa eli kolme viisivuotiskautta. 65-vuotias Honkapohja on jäämässä pankista eläkkeelle ensi vuoden lopulla. Hän on ollut johtokunnan jäsen vajaat kaksi kautta, mutta hän ei enää pyrkinyt jatkokaudelle.

Suomen Pankin hohto himmentynyt

Suomen Pankki on euroaikana leimattu Euroopan keskuspankin sivukonttoriksi, jonka valta ja tehtävät ovat rapisseet. Pankin piirissä tulkinta on kiistetty ja vakuuteltu, että euroalueen yhteiseen rahapolitiikkaan osallistuminen vaatii laajaa asiantuntemusta ja osaamista.

Suomen Pankin pääjohtaja osallistuu Euroopan keskuspankin (EKP) neuvoston kokouksiin ja on näin päättämässä euroalueen ja myös Suomen koroista. EKP:n neuvosto kokoontuu yleensä kahdesti kuukaudessa Frankfurt am Mainissa Saksassa.

Suomen Pankin muihin tehtäviin kuuluvat muun muassa rahoitusmarkkinoiden vakauden turvaaminen ja rahahuolto. Rahoitusmarkkinoiden vakaus edellyttää tarkkaa ja ajantasaista tietoa pankkijärjestelmästä ja finanssimarkkinoiden tilasta.

Pankin johtokunnan jäsenille maksetaan Suomen mittapuulla kovaa palkkaa. Uusien johtokunnan jäsenten kuukausipalkka on 16 000 euroa.

Juttua täydennetty kello 14.04 tiedolla, että pankkivaltuuston työjaostolla on yksimielinen esitys valittavista johtajista.