Yleiskaavan läpimeno näyttää selvältä – huoli Keskuspuiston ja Malmin lentokentän kohtalosta ei kaada kaavasopua

Suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat koolla keskiviikkona. Keskuspuiston suojelua ajavat valtuutetut ovat jäämässä tappiolle.

Yleiskaava
Malmin lentokentällä järjestettiin juhlalentonäytös lentokentän 80-vuotisjuhlan kunniaksi elokuussa 2016.
Malmin lentokentällä järjestettiin elokuussa juhlalentonäytös lentokentän 80-vuotisjuhlan kunniaksi.Berislav Jurišić / Yle

Malmin 80-vuotias lentokenttä juhli tänä vuonna todennäköisesti viimeistä kertaa pyöreitä vuosia. Myös nykyisen laajuinen Keskuspuisto näyttää jäävän historiaan. Asia kävi selväksi, kun Yle seurasi eilen keskiviikkona päättäjien liikkeitä Helsingin kaupungintalolla. Varsinkin suurten ryhmien puheenjohtajien kannat puhuvat yleiskaavan läpimenon puolesta.

Kymmenkunta valtuutettua järjesti iltapäivällä kaupungintalolla suljetun, Keskuspuiston roolia asemakaavassa puivan tilaisuuden. Ryhmää vetää sen ainoa demarijäsen, Thomas Wallgren. Mukana on myös vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja kolme vihreää valtuutettua, sekä valtuutetut RKP:stä, keskustasta, kristillisdemokraateista ja SKP:stä. Ryhmä halusi tehdä muille valtuutetuille selväksi, että Keskuspuiston suojelu ei tarkoittaisi automaattisesti koko yleiskaavan viivästymistä.

Helsingin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja Thomas Wallgren.
Helsingin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja Thomas Wallgren.Yle

– Tämän kysymyksen osalta on tullut uutta tietoa, joka pakottaa uuteen harkintaan. Ja tätä teemme yhdessä ja hyvässä yhteistyössä, sanoo Wallgren.

Vielä tiistaina Wallgren uhkui asiassa intoa. Keskiviikon valtuustossa sävy oli jo toinen. Wallgren ei pitänyt enää edes todennäköisenä, että löytynyt juridinen mahdollisuus suojelisi Keskuspuiston.

– Jos ja kun on käymässä ilmi, että Keskuspuisto voidaan suojella muutospäätöksellä, joka ei viivästytä yleiskaavaa, niin pidän mahdollisena, en hirveän todennäköisenä, mutta täysin mahdollisena, että valtuuston enemmistö siinä tapauksessa haluaa suojella Keskuspuiston.

Keskuspuistoasiassa voimansa yhdistäneiden valtuutettujen lobbaustilaisuus ei tainnut olla varsinainen menestys.

Isojen ryhmien pomot yhdessä rintamassa

Voimia yhdistettiin keskiviikkona myös yleiskaavan kannattajien puolella. Kolmea suurinta valtuustoryhmää vetävät miehet pitivät istuntosalin ulkopuolella tiiviin kokouksen. Ennen radiohaastatteluja troikan jäsenet muistuttelivat toisiaan, että ulos annetaan vastuullisia lausuntoja.

Osku Pajamäki.
Osku Pajamäki.Heidi Korsman-Hirvonen / AOP
Otso Kivekäs.
Otso Kivekäs.Vihreät
Mehiläisen palvelujohtaja Lasse Männistö
Lasse Männistö.Juha Korhonen / Yle

Joukon seniori, SDP:n ryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki ilmoitti, ettei halua enää muutoksia yleiskaavaan.

– Minun näkökulmani sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtajana on se, että yleiskaava tulisi ajaa läpi tällaisenaan, jotta se ylipäätään on poliittisesti mahdollista toteutua.

Pajamäen huoli on, että jos jo alustavasti sovitun yleiskaavan yhdestä kohdasta tingitään, hajoaa koko kaava ykstyiskohta kerrallaan.

– On vaikea kuvitella, etteikö Malmin lentokentän rakentamisen vastustajat saisi osaansa, jos Keskuspuiston rakentamisen vastustajat saavat omansa, sanoo Pajamäki.

Pajamäki pelkää, että yleiskaavan kaatuessa Helsinki menettäisi tasapainoisen tavan kehittää kaupunkia. Seuraukset näkyisivät hänen mukaansa vanhustenhoidossa ja päiväkodeissa asti.

Vihreiden ryhmää vetävä Otso Kivekäs veti aiemmin päivällä vihreiden valtuustoryhmän kokouksen. Yleiskaavaerimielisyydet ryhmässä ovat sitä luokkaa, että Kivekäs vaati Yleisradiota siirtämään asiaa koskevan, valtuutetuille suunnatun kyselyn vastausaikaa. Kivekäs olisi halunnut, että hänen ryhmässään kyselyyn vastattaisiin vasta keskiviikon ryhmäkokouksen jälkeen.

Yle ei tietenkään muuttanut kyselyn aikataulua yhden puolueen toiveen mukaiseksi. Sen seurauksena vihreiden 19 valtuutetusta vain kaksi vastasi kyselyyn.

Vihreät löysivät yhteisen näkemyksen

Illalla Kivekäs kertoi, että vihreillä on yleiskaavasta laaja yhtenäinen näkemys. Sen mukaan yleiskaava on hyvä, mutta Keskuspuisto jossain määrin ongelmallinen. Kivekäs kertoi kannattavansa ilman muuta Hämeenlinnan bulevardia. Hän uskoo, että kaupunkibulevardi tarkoittaisi Keskuspuiston kupeeseen toteutettuna "jokusta taloa tienpientareelle".

Kivekkään mukaan yleiskaavassa ei ratkaista Keskuspuiston kohtaloa.

Kivekäs näkee, että Keskuspuiston suojelusta on viime viikkojen aikana muodostunut yleiskaava-projektille haastellinen ideologinen kysymys.

Kokoomuksen Lasse Männistö myöntää, että kokoomuksessa on yleiskaavan suhteen erilaisia painotuksia. Hän näkee, että yleiskaava vie kokonaisuutena Helsinkiä hyvään suuntaan.

– Olen ihan alusta alkaen todennutkin, että kokoomuksessa on selkeästi erilaisia painotuksia Malmin lentokentän aluetta koskien. Itse kannatan sen alueen rakentamista.

Ainakin suurimpien ryhmien puheenjohtajat ovat päässeet yksimielisyyteen siitä, että yleiskaava halutaan toteuttaa. Keskuspuiston suojelu tai Malmin lentokentän säilyttäminen eivät tule nousemaan kynnyskysymyksiksi.

Sinnemäki: arvokkaille luontoalueille ei rakenneta

Valtuuston kuultavana oli illalla muussa kuin yleiskaava-asiassa apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr.). Yleiskaava kuuluu Sinnemäen tontille. Hänen mukaansa yleiskaavassa ei esitetä rakentamista arvokkaille luontoalueille.

Helsingin kaupunkisuunnittelun ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki
Helsingin kaupunkisuunnittelun ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.Yle/ Suvi Vesalainen

– Mutta kaupunginhallituksella on valta myös tämän Hämeenlinnan bulevardin, Keskuspuiston rajan osalta vielä sitten harkita halutessaan. Itse suhtaudun vakavasti sekä siihen suunnittelutyöhön, että niihin neuvotteluihin joita lautakunnassa on käyty.

Sinnemäen mielestä Keskuspuistonkin kohdalla on haettu parasta mahdollista ratkaisua, jossa sen kokonaisuus ja luontoarvot, virkistysarvot ja toisaalta Hämeenlinnan bulevardin toteuttaminen ja vähäpäästöisen joukkoliikennekaupungin rakentaminen on sovitettu yhteen.

Sinnemäki ei halua antaa vaikutelmaa, että hän rajoittaisi kaupunginhallituksen valtaa asiassa. Hän myöntää kuitenkin pitävänsä yleiskaavaa hyvin valmisteltuna.

Kaupunginhallituksen ratkaiseva kokous maanantaina

Kaupunginhallitus kokoontuu maanantaina lyömään pöytään ryhmien yhteisen yleiskaavaratkaisun. Keskuspuiston suojelua nykyisellään ajavat valtuutetut näyttävät hävinneen pelin. Lopulinen päätös yleiskaavan hyväksymisestä tehtäneen marraskuun alun ylimääräisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Wallgren ei anna Keskuspuiston suojelussa periksi, vaan ajaa sitä loppuun saakka. Edes yleiskaavan viivästymien ei hänen kantaansa horjuttaisi.

– Minun oma kantani on se, riippumatta näistä oikeudellisista arvioista, minä tulen äänestämään Keskuspuiston suojelun puolesta.