1. yle.fi
  2. Uutiset

"Urheilijan paratiisi" – koulun ja urheilun yhdistelmä vei Sotkamon omaan luokkaansa

40 vuotta täyttävä Sotkamon urheilulukio, Vuokatin olosuhteet ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia näyttävät tietä muille sen suhteen, kuinka urheilijan polku rakennetaan.

Sotkamo
Hiihto yleiskuva
Maastohiihdolle Vuokatilla, Sotkamon urheilulukiolla ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemialla on suuri merkitys.Tomi Hänninen

Sotkamon urheilulukioon pääsy on ollut monelle urheilusankarille tie paitsi huipulle myös aikuisuuteen. Niin se oli myös hiihtäjälupaus Tapio Korjukselle, joka pääsi Sotkamoon vuonna 1977, vain vuosi lukion perustamisen jälkeen. Se oli tärkeä merkkipaalu kymenlaaksolaisnuorukaiselle.

– Sarparannan Vesku kävi houkuttelemassa meitä hiihtäjiä Sotkamoon. Innostuin, ja taivuttelin vanhempiani koko talven, että he päästäisivät minut Sotkamoon ja Vuokattiin. Tänne pääsy avasi minulle aivan uuden maailman, tämä oli minulle urheilijan paratiisi.

Korjus jatkoi hiihtämistä, mutta lukion jälkeen laji kuitenkin vaihtui keihäänheitoksi.

– Minulle urheilulukio mahdollisti harjoittelun monipuolisesti ja monessa lajissa. Samalla sain käydä koulua ja itsenäistyä. Maltoin etsiä oman reittini, ja se on kantanut hedelmää.

Hiihtäjä Korjus voitti keihäänheiton olympiakultaa vuonna 1988 Soulissa, vain 11 vuotta urheilulukioon pääsynsä jälkeen.

Sotkamo näyttää tietä muille

Maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä ei säästele kehuja arvioidessaan Sotkamon urheilulukion, Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian ja Vuokatin olosuhteiden merkitystä maastohiihdolle.

– Tämä on maastohiihdon kehto harjoituksellisesti ja koulutuksellisesti. Osaaminen on kasvanut muutaman vuoden aikana sille tasolle, että olemme keskittäneet tänne kaiken osaamisen ja tekijät yläkoulun ja toisen asteen koulun kynnyksellä. Sotkamolaisella urheilijan polulla on moni muukin laji.

Jylhän mielestä urheilulukio ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia näyttävät nyt tietä muille urheilijan polulla.

– Aikaisempina vuosina nuorille osoitettiin valmentajia, mutta heitä ei oikeasti valmennettu. Täällä voidaan oikeasti sanoa, että nuorilla on ympärillään parhaat ikäluokkansa valmentajat, olosuhteet ja koulutus.

Minulle urheilulukio mahdollisti harjoittelun monipuolisesti ja monessa lajissa.

Tapio Korjus

Jylhän mielestä Sotkamo on nyt vahvempi kuin koskaan.

– Sotkamon ja Vuokatin asema on saanut takavuosina voimakastakin arvostelua ja vastustusta jopa valtakunnallisesti. Nyt tekeminen on niin kovaa luokkaa, että vastakkain asetteluja ei tarvita.

Kehitystyötä pitää kuitenkin Jylhän mielestä jatkaa. Varsinkin rullahiihdossa Norja ja Keski-Eurooppa ovat hänen mielestään Suomea edellä ja toisaalta henkilöstöäkin Vuokattiin kaivataan lisää, jotta kilpailussa pärjätään.

Entä jos Korjus olisikin hurahtanut pesäpalloon?

Hiihtäjänä Sotkamoon tullut ja keihäänheiton olympiavoittajaksi edennyt Tapio Korjus on mies, joka on halunnut mennä eteenpäin myös muuten kuin urheilijana. Hän on muun muassa valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja ja Kuortaneen urheiluopiston rehtori. Nyt hänen mukaansa on nimetty yksi Sotkamon urheilulukion Hall of Fame -luokista.

– Se vetää kyllä nöyräksi. Olen myös iloinen siitä, että tekemäni työ ja valinnat noteerataan näin minulle tärkeässä paikassa. Tämä velvoittaa minua jatkossakin olemaan valinnan arvoinen. Toivottavasti se myös kannustaa ja inspiroi nuoria omalla urallaan.

Tapio Korjus.
Tapio Korjuksen mukaan nimettiin yksi Sotkamon urheilulukion Hall of Fame -luokista.Jarmo Nuotio / Yle

Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana Korjus katselee rinta rottingilla myös nykytilannetta.

– Olen iloinen siitä, että Sotkamon ja Vuokatin työ erityisesti talvilajeissa on nyt vankkana perustana nuoren urheilijan polussa ja koko urheilujärjestelmässä.

Hiihtäjälupaus Tapio Korjus ei muuten ollut lupaus pelkästään hiihdossa vaan pari muutakin lajia löytyy takataskusta. Mies nauraa makeasti ajatukselle, että pesäpallo olisi voinut viekoitella hänet keihäänheitolta Sotkamossa.

– Pelasin ennen urheilulukioon pääsyä Haminan palloilijoissa, joten kyllä minä lajin jo tunsin.

Lue seuraavaksi