Paikallisista Facebook-yhteisöistä tuli ilmiö Kuopiossa – ylläpitäjä haluaa saada kaupungin kukoistamaan positiivisella some-keskustelulla

Viidakkorumpu-ryhmän ylläpitäjä Heidi Julkunen-Räsänen uskoo, että vilkkaan some-ryhmän positiivinen kuhina voi siirtyä kaupungin kaduille ja ihmisten arkeen.

Kuopio
Nainen istuu kahvilassa ja selaa älypuhelinta
Sakari Partanen / Yle

Heidi Julkunen-Räsäsen puhelin alkoi väristä taukoamatta sunnuntai-iltapäivänä. Puhelinta pärisyttivät sadat somettajat, jotka halusivat liittyä uuteen kuopiolaiseen Viidakkorumpu-Facebook-ryhmään.

Ryhmän ylläpitäjänä Julkunen-Räsäsen tavoitteena on positiivisuuden kautta aktivoida ihmisiä kiinnostumaan Kuopiosta ja kaupungin palveluista. Hän ajattelee, että vilkkaan some-ryhmän positiivinen kuhina voi siirtyä kaupungin kaduille ja ihmisten arkeen.

– Minua huolettaa Kuopion keskustan hiljaisuus. Palvelut karsiutuvat. Haluaisin, että kuopiolaiset olisivat aktiivisempia. Se edesauttaisi keskustan alueen pienyrittäjiä.

Viidakkorumpu ryhmässä ihmiset voivat esimerkiksi kysyä suosituksia palveluista, ilmoittaa löytötavaroista ja kysyä neuvoa arjen sujuvoittamiseksi. Samalla idealla toimii myös suurempi Puskaradio Kuopio -Facebook-ryhmä, johon on liittynyt parin vuoden aikana yli 12 000 ihmistä.

Julkunen-Räsänen kertoo, että uudelle ryhmälle oli tilausta, koska suureksi paisuneessa ryhmässä osa keskusteluista meni asiattomuuksien puolelle.

– Sanotaan toisesta ihmisestä pahasti tai mennään liian henkilökohtaisuuksiin, kuvailee Julkunen-Räsänen ryhmäkeskusteluiden asiattomia piirteitä.

Positiivinen ryhmähenki karsii asiattomia kommentteja

Viidakkorumpu-ryhmään liittyi parissa päivässä yli tuhat ihmistä. Julkunen-Räsästä ei huoleta mahdolliset asiattomat keskusteluketjut, koska hän uskoo kolmen aktiivisen ylläpitäjän luovan asiallisen ryhmähengen.

Hän luottaa myönteiseen joukkovoimaan ja suunnitteleekin järjestävänsä viikoittain pienen viikkohaasteen ryhmän jäsenille. Ensimmäisen viikon haasteena oli saada ihmiset ulkoilemaan.

– Haasteena on viedä joku tuttava ulos kävelylle. Joku, jota et ole nähnyt pitkään aikaan.

Lähiseudun alueen palveluista ja tapahtumista keskusteleminen antaa tiedon lisäksi osallisuuden sekä turvallisuuden tunnetta.

Ihmiset ovat tiedonjanoisia ja haluavat tietää, mitä paikkakunnalla tapahtuu

Oki Husso

Puskaradio Kuopion toisen perustajan Oki Husson mielestä alueellisten Facebook-ryhmien käyttäjiä viehättää nimenomaan paikallisuus ja matalan kynnyksen mahdollisuus kysyä asiasta kuin asiasta.

– Ihmiset ovat tiedonjanoisia ja haluavat tietää, mitä paikkakunnalla tapahtuu. Se on niin nopea ja välitön, pohtii Husso keskusteluryhmien suosiota.

Samoilla linjoilla on Viidakkorumpua ylläpitävä Julkunen-Räsänen. Hän uskoo, että molemmille ryhmille riittää kiinnostusta.

– On hymy huulilla ja tuntee osallistuvansa keskusteluun. Ihmisiä on tavattu kahvin merkeissä ja monen pienyrittäjän kanssa on juteltu kadulla nähdessä.

Kuuntele Oki Husson ja Heidi Julkunen-Räsäsen radiohaastattelut täältä.

Tiedätkö, kenen vastuulla ovat Facebook-ryhmiin julkaistut asiattomat viestit? Aihetta käsiteltiin torstaina Yle Kuopion lähetyksessä Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaaren kanssa.