1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Loppuvuoden tautitilanne: Ärhäkkä virus vienyt lapsia sairaalahoitoon – influenssakaudesta odotetaan tavallista

Enterovirusepidemia aiheuttanut vaikeita hengitysoireita pääosin lapsille.

Kotimaan uutiset
Lastensairaala
Yle

Syksy on alkanut tartuntatautien osalta tavallista rajummin. Suomessa melko harvinainen yksi enteroviruksen tyyppi on vienyt lapsia tehohoitoon vaikeiden hengitysoireiden takia.

Yliopistollisessa sairaalassa Turussa on hoidettu tähän mennessä parikymmentä lasta, joilta on löydetty viruksen muunnosta. Muunnos voi aiheuttaa myös aivokalvontulehduksen, joka ei ole niin hengenvaarallinen kuin bakteeriperäinen tartunta. Virus voi aiheuttaa myös kovan keuhkokuumeen ja erityisesti astmaattisella se vaatii sairaalahoitoa.

Enteroviruksen muuntunut D68–tyyppiä on todettu Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnassa ja Lapissa. D68 on yksi lukuisista enteroviruksen muodoista. Sitä on aikaisemmin esiintynyt vähän Suomessa.

Laboratoriossa varmistettujen tapausten lisäksi avohoidossa voi olla lukuisia varmistamattomia tartuntoja

Sohvi Kinnula

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautitietojen mukaan loppukesä ja syksy ovat tuoneet maahan laajemman enterovirusepidemian. Todettuja tautinäytteitä on tähän mennessä syyskaudelle tyypillisellä viruksella yli 200, joka on paljon enemmän kuin normaalisti.

– Laboratoriossa varmistettujen tapausten lisäksi avohoidossa voi olla lukuisia varmistamattomia tartuntoja, kertoo viruksen yleisyydestä tartuntatautilääkäri Sohvi Kinnula THL:lta.

Influenssa lymyää vielä kaukana

Muiden tartuntatautien osalta syksy on alkanut tavanomaisesti. Suomeen talvikuukausina rantautuvasta influenssakaudesta ennakoidaan tavallista. THL:n erityisasiantuntija Niina Ikosen mukaan mikään ei vielä viittaa siihen, että Suomeen saapuisi jokin odottamaton influenssaviruksen muoto.

– Tilanne näyttää kohtalaisen hyvältä. Rokote antaa ainakin kohtalaisen hyvän suojan, koska maailmalla ei ole kiertämässä muuntuneita viruksia tai sen verran muuttuneita muotoja, Ikonen kertoo tänä talvena influenssaa aiheuttavista viruksen tyypeistä.

Suomessa tänä talvena käytettävässä rokotteessa on mukana kolme A- ja B-influenssan tyyppiä, kun Ikosen mukaan eteläisellä pallonpuoliskolla on nyt ollut liikkellä neljä hyvin tunnettua viruksen tyyppiä. Asiantuntijoiden mukaan suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta.

Rokote suojaa myös sikainfluenssalta

Vuodenvaihteen influenssakaudelle valmistettu rokote antaa suojaa myös sikainfluenssaa vastaan. Influenssarokote on ilmainen muun muassa kaikille yli 65-vuotiaille, pikkulapsille ja riskiryhmiin kuuluville.

Erityisasiantuntija Niina Ikonen ei halua arvuutella tässä vaiheessa, mikä tarkalleen on rokotteen antama suoja kauden influenssavirusta vastaan.

Influenssa on tullut kahtena edellisenä vuonna tavanomaista aikaisemmin jo ennen vuoden vaihdetta. Viime talvena tammikuussa oli kunnon influenssapiikki, mutta sen todennäköisyyttä on Ikosen mukaan vaikea ennustaa.

Virukset eivät jyllää

Myös muiden hengitys- ja suolistoinfektioiden osalta tilanne on tavanomainen. Menossa on vuoden ajalle tyypillinen flunssakausi.

Vatsatautia aiheuttavaa norovirusta esiintyy talvella, mutta eniten vasta kevättalvella.

Pienillä lapsilla vielä joitakin vuosia sitten yleinen, käsien kautta helposti leviävä rotavirus on pysynyt rokotteella ainakin toistaiseksi aisoissa.

Lue seuraavaksi