Tuloskausi käynnistyy korkein odotuksin – tarkkaile näitä pörssin merkkejä

Suomalaisten pörssiyritysten tuloskausi käynnistyy ensi viikolla. Odotukset kolmannen vuosineljänneksen kehityksestä ovat kovat.

talous
Pankin dealinghuone.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Osakemarkkinoilla uskotaan, että pörssiyhtiöiden tulokset ja liikevaihto kasvavat vuodentakaiseen verrattuna. Se on harvinaisen myönteinen uutinen, sillä tähän asti firmat ovat vain saneeranneet, mutta kasvua ei ole juurikaan saatu aikaan.

Helsingin pörssissä noteerattujen firmojen osakkeet ovatkin nousseet syksyn aikana selvästi. Kotimaiset osakkeet ovat pärjänneet siis muuta Eurooppaa paremmin. Nousseet osakekurssit kielivät kovista odotuksista ensi viikon tuloskaudelle.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Sekä Nordean päästrategi Lippo Suominen että OP:n osakestrategi Antti Saari ennustavat pörssiyhtiöiden liikevaihtojen vihdoinkin kasvavan. Myös tuloksiin ennustetaan muutaman prosentin kasvua.

Markkinoiden odotuksia luonnehditaan reippaiksi. Tulosvaroituksia on tullut vain vähän; Wärtsilänkin tulosvaroitusta osattiin markkinoilla uumoilla etukäteen.

Konepajoilla on ilmeisen hyvä tilauskanta, mutta osa tilauksista saattaa siirtyä tuonnemmaksi. Toki uusiakin tulosvaroituksia ehtii vielä tulla.

Yhtiöiden hyvän kehityksen taustalla ovat rajut kulukuurit. Ne yhdistettynä kysynnän hienoiseen elpymiseen voivat parantaa kannattavuutta nopeastikin.

Osakespesialistit pitävät hieman yllättäen etenkin kotimarkkinoilla toimivien yritysten näkymiä hyvinä. Orastava talouden piristyminen kotimaassa heijastuu rakennusalalle, media-alalle ja vähittäiskauppaan.

Esimerkiksi Alma Media on viestittänyt odotettua paremmista näkymistä. Samoin Kotipizza.

Suurfirmoista varsinkin Nokian tilannetta pidetään etukäteen mielenkiintoisena. Tarttuvatko Ericssonin vaikeudet Nokiaan, vai onko sen kolmannes sujunut kilpailijoita paremmin. Markkinoilla odotetaan myös, miten Nokian säästöt ovat purreet.

Konepajoista suurennuslasin alla ovat Wärtsilän ohella Valmet, Outotec ja Metso. Myös Outokummun selviytymistarina kiinnostaa osakemarkkinoita.

Yleisarvio markkinoilla on, että myös koko vuodesta tulee pörssiyhtiöiden kannalta hyvä, sillä jo alkuvuosi sujui hyvin. Ensi vuodelle uskalletaan jo nyt odottaa kasvua.

Tosin seuraavan vuoden tulosodotukset ovat yleensä laskeneet vuodenvaihteen lähestyessä.