1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Ammattiopisto etsii säästöjä – puuseppien ja tienrakentajien koulutus vaakalaudalla

Kouvolan seudun ammattiopistosta esitetään lakkautettavaksi viisi eri koulutusohjelmaa. Niihin ei enää esitetä uusia aloituspaikkoja.

Kouvolan seudun ammattiopisto Kuva: Juha Korhonen / Yle

Kouvolan seudun ammattiopiston viittä tutkinto-ohjelmaa esitetään lakkautettavaksi.

Esityksen mukaan KSAO:ssa ei enää jatkossa koulutettaisi vaatetusalan artesaaneja, laborantteja, maarakennusalan tierakentajia, puuseppiä eikä kodinhuoltajia. Näihin nuorten perustutkintoihin ei esitetä aloituspaikkoja enää ensi vuodelle.

– Tomeksianto on ollut, että kannattamattomat tutkinnot pois. Kaikkien koulutusten osalta kannattavuutta mitattiin selvittämällä esimerkiksi koulutusten vetovoimaa, läpäisyastetta, työllistymistä ja tehokkuutta. Nämä esitetyt jäivät nyt sitten tämän "ranking-listan" viimeisiksi, kertoo KSAO:n rehtori Timo Olli.

Kuhunkin koulutusohjelmaan on voitu ottaa noin 20 opiskelijaa vuosittain. Rehtori Ollin mukaan koulutusohjelmat ovat kuitenkin olleet käytännössä vajaakäytöllä eli halukkaita opiskelijoita ei ole ollut täyttämään kaikkia aloituspaikkoja.

Kouvolan lasten ja nuorten lautakunta päättää esityksen hyväksymisestä ensi keskiviikkona.

Ammattiopisto estii säästöjä, koska ammatillisen koulutuksen rahoitukseen kohdistuu 190 miljoonan euron leikkaukset. Ammattiopistolla on rasitteena myös alijäämää viime vuosilta. Tällä hetkellä sitä on 4,4 miljoonaa euroa.