Viipuri tehostaa jätevesien puhdistusta – "Vaikutus sama kuin jos Kotkan kaikki purkuputket suljettaisiin"

Viipurin ravinnepäästöt Suomenlahteen vähenevät tuntuvasti. Kaupungin jätevedenpuhdistamolla on otettu käyttöön uusi kemiallinen fosforinpoiston laitteisto, joka alentaa fosforipäästöt Suomenlahteen murto-osaan aiemmasta.

Suomenlahti
Viipurin jätevedenpuhdistamon ilmastusallas
Viipurin jätevedenpuhdistamon ilmastusallas. Mikko Savolainen/Yle

Viipurin jätevedenpuhdistamolla käyttöön otettu uusi fosforinpoiston laitteisto vähentää Suomenlahden fosforipäästöjä vuosittain 20 tonnilla. Vaikutus on merkittävä, sillä ennen kemiallista fosforinpoistoa puhdistamolta valui Viipurinlahteen vuosittain 25 tonnia fosforia.

– Jos ajatellaan itäistä Suomenlahtea, niin vaikutus on sama, kuin jos Kotkan teollisuuden ja jätevedenpuhdistamojen purkuputket Suomenlahteen suljettaisiin, sanoo erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta.

Viipurin jätevesilaitoksella uusi fosforinpoistosäiliö
John Nurmisen Säätiön toimittama kemiallisen fosforinpoiston laitteisto Viipurin jätevedenpuhdistamolla. Mikko Savolainen/Yle

Vaikutukset näkyvät muutaman vuoden kuluessa Viipurinlahdella ja itäisellä Suomenlahdella Virolahden rannikoilla asti levälauttojen vähentymisenä.

Suomenlahden fosforikuorma on pienentynyt viime vuosina merkittävästi Pietarin jätevedenpuhdistamojen ja Fosforit-lannoitehtaan tehostuneen jätevesien käsittelyn myötä. Jäljellä ovat pienemmät puhdistamot, joissa voidaan silti saavuttaa merkittäviä tuloksia.

– Usean kymmenen tuhannen asukkaan kaupunkeja on paljon, missä ravinteiden poisto ei ole tehokasta, sanoo John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeen johtaja Marjukka Porvari.

Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan näiden kaupunkien puhdistusta tehostamalla fosforipäästöt vähenisivät useilla sadoilla tonneilla.

Uudet kansainväliset investoinnit jäissä

EU:n ja Venäjän väliset taloudelliset pakotteet ovat keskeyttäneet uudet investointihankkeet, joilla korjattaisiin huonokuntoisia jätevedenpuhdistamoita.

Esimerkiksi Viipurin jätevedenpuhdistamo on valmistunut 1980-luvun alussa ja monet vesialtaiden seinämät vuotavat, mikä heikentää puhdistustehoa.

– Tällä hetkellä projekteja ei voida viedä eteenpäin pakotteista johtuen, koska julkista rahoitusta ei saada ministeriöstä tai kansainvälisistä kehityspankeista, sanoo Marjukka Porvari.

Ainoa käynnistymässä oleva hanke on Kingisseppin puhdistamon saneeraus Suomenlahden etelärannalla. Sitä rahoittaa venäläisten lisäksi yksityinen John Nurmisen Säätiö.

Viipurissa puolestaan rakennetaan ensi vuonna fosforinpoistoa tukeva biologinen puhdistus, joka vähentää erityisesti typpipäästöjä.