Thaimaa hiljeni suruun – kuningas Bhumibol julistettiin kuolleeksi

Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej on kuollut. Palatsi ilmoitti asiasta torstaina iltapäivällä. Hallituksen virkamiehille on julistettu vuoden kestävä suruaika.

Thaimaan kuninkaalliset
Bhumibol Adulyadej
Bhumibol Adulyadej kuoli sairaalassa Bangkokissa 88-vuotiaana.Vinai Dithajohn / EPA

Palatsin lausunnon mukaan "hänen majesteettinsa nukkui rauhallisesti pois Siriraj-sairaalassa". Kuninkaaseen kiintyneet kansalaiset itkivät kaduilla avoimesti kunnioitetun monarkin kuolemaa.

88-vuotiasta kuningasta hoidettiin sairaalassa Bangkokissa muun muassa munuais- ja keuhko-ongelmien vuoksi. Kuninkaan kunniaksi vaaleanpunaiseen ja keltaiseen pukeutuneet kaupunkilaiset olivat odottaneet vahvistusta kuninkaan poismenosta sairaalan ulkopuolella. Bhumibol oli maataan pisimpään hallinnut monarkki. Hänet kruunattiin kuninkaaksi vuonna 1945.

Virkamiehille vuoden kestävä suruaika

Thaimaan pääministeri Prayuth Chan-ocha on julistanut vuoden kestävän suruajan virkamiehille. Pääministeri kehotti kansalaisia pidättymään ilonpidosta ja festivaaleista kuukauden ajan. Hän rohkaisi Thaimaan kansalaisia rakastamaan toisiaan isänmaan nimissä.

Kuninkaan seuraajaksi nousee hänen poikansa, 63-vuotias kruununprinssi Vajiralongkorn. Hän palasi Saksasta kotimaahansa keskiviikkona. Hän ei kuitenkaan nauti samanlaista kansansuosiota kuin isänsä.

Thaimaassa pörssikurssit ovat laskeneet kuninkaan heikon terveydentilan ja odotettavissa olleen suru-uutisen vuoksi.

Thaimaa kuuluu talvikaudella suomalaisten suosimiin matkakohteisiin. Katso tästä ohjeistusta turisteille suruajan aikana.

Kuninkaan kunniaksi vaaleanpunaiseen ja pinkkiin pukeutuneet kaupunkilaiset olivat odottaneet vahvistusta kuninkaan poismenosta sairaalan ulkopuolella.
Kuninkaan kunniaksi vaaleanpunaiseen ja pinkkiin pukeutuneet kaupunkilaiset olivat odottaneet vahvistusta kuninkaan poismenosta sairaalan ulkopuolella.Rungroj Yongrit / EPA