1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maailman kallein ruokasieni tryffeli muhii pian kotipuutarhojen mullassa

Juvan tryffelikeskus valmistautuu myymään ensimmäistä kertaa tammen taimia, joiden juuristoon on ympätty eli lisätty tryffelisienen rihmastoa. Istuttamisen jälkeen puun juuristoon pitäisi kasvaa tryffeleitä.

Kuva: Vilma Ruokoski / Yle

Juvan tryffelikeskus toivoo tuottoisaa bisnestä tryffeleiden kotikasvatuksesta. Keväästä alkaen kuluttajille aletaan myydä tryffelisienirihmastolla ympättyjä, Suomessa kasvatettuja tammentaimia, joita voi istuttaa jopa yksi kerrallaan omaan puutarhaan. Tryffelikeskus on kasvattanut jo aiemmin taimia muille tryffelitarhoille.

Juvan tryffelikeskus on perustettu vuonna 2007 ja se keskittyy tryffelitutkimukseen. Tavoitteena on kehittää tryffelin viljelyä. Tutkimustietoa on kerrytetty myös esimerkiksi tryffelin mikrobiologiasta ja entsyymitoiminnasta.

Kotipuutarhan tryffelitammilla on ollut kysyntää jo ennakkoon. Sienirihmastolla ympätyt tammentaimet on tarkoitus saada myyntiin ensi keväänä. Tryffeli elää symbioosissa isäntäkasvin kanssa.

Sadon kasvattaminen on kotipuutarhurille pitkäjänteinen projekti. Vielä pidemmän työn tulos on jo se, että tryffelillä ympätty tammi saadaan kotimaan markkinoille, sanoo Juvan tryffelikeskuksen puutarhatyöntekijä Heli Valtonen. Talvehtimista seurataan juurinäytteiden avulla.

– Opimme lajikkeista Suomen olosuhteissa koko ajan lisää. Tarhauksessa ja viljelyksessä oleva lajike on helpohko viljellä ja se on siksi valikoitunut. Näitä taimia on toivottu kotipuutarhaan jo vuosia, mutta omat resurssit eivät ole riittäneet niiden tuottamiseen, kertoo Valtonen.

Ilman huolenpitoa ympätty tammi ei kasvata tryffeliä. Valtonen kertoo puun kanssa symbioosissa elävän sienen vaativan muun muassa riittävästi kosteutta sekä pH-arvolta korkean maaperän.

Satoaika meneillään

Tilauksia kilahtelee jo tryffelikeskuksen sähköpostiin ensi kevään istutuksia varten. Tryffeleiden viljeleminen kiinnostaa muun muassa siksi, että maailman huippukeittiöissä tryffeleistä ollaan valmiita maksamaan huimia kilohintoja. Tryffelit ovat kallein syötävä sieni maailmassa.

Juvan tryffelikeskuksessa jokasyksyinen satoaika on juuri käsillä. Tarhaajille on vuosien varrella selvinnyt, että tryffelisatoa saa Suomessa kerättyä aina roudan tuloon saakka. Juvan tryffelitarhan ensimmäinen sato paikannettiin ja nostettiin vuonna 2012.

– Viime viikolla aloimme tarhojen tarkistelemisen ja yhdeltä tarhalta on nostettu yli 400 grammaa tryffeliä. Odotukset ovat tänä vuonna korkealla satomäärän suhteen, koska kevät oli kostea. Oman koetarhan lisäksi käymme läpi sopimus- ja koetarhoja, toteaa Valtonen.

Tryffelikeskus on Juvan kunnalle tärkeä hanke

Juvan kunta on avannut rahakirstuaan pienen tuoksuvan sienen vuoksi. Tälle vuodelle kunnan talousarviossa on varattu tryffelikeskuksen tarpeisiin 40 000 euroa. 

– Emme vielä emmekä ihan kohtakaan tule saamaan rahana sitä, mitä olemme sijoittaneet. Itse olen yllättynyt siitä, miten paljon julkisuutta se on tuonut kunnalle sekä Suomessa että ulkomailla. Kyllä tämä kärsivällisen miehen projekti on, sanoo yritysasiamies Antti Kinnunen Juvan kunnasta.

Myös Etelä-Savon maakuntaliitto on myöntänyt tryffelikeskukselle EU-rahaa, ja kymmenen vuotta toiminnassa ollut keskus saa jo nykyisellään jonkin verran myyntituloja.

– Taimien lisäksi pystytään tarjoamaan neuvontaa tryffelitarhan perustamiseen ja hoitamiseen, matkailutyyppisiä palveluja, ja meillä on myös oma tryffelipelto, joka on nyt alkanut tuottaa satoa, toteaa Kinnunen.