Kirjailija kokosi 100 maahanmuuttajalasten unelmaa: "Meillä on vastuu, että ne toteutuvat"

Esko-Pekka Tiitinen herättelee suomalaisia kuulemaan sotaa paenneiden maahanmuuttajalasten unelmia. Kirjan tuotot ohjataan lasten ja nuorten työpajatoimintaan.

kulttuuri
Kirjailija Esko-Pekka Tiitinen.
Esko-Pekka Tiitinen ja tansanialainen sormipiano.Janne Ahjopalo / Yle

Outokumpulainen Esko-Pekka Tiitinen tavoittaa lukijansa eri elämänkaarissa. Hänen teksteihinsä törmää kirjoissa, televisiossa, teatterinäyttämöllä, radiossa ja jopa oopperassa.

Nyt Tiitinen tuo maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten unelmia julki. Kirjailija on koonnut marraskuussa ilmestyvään uutuusteokseensa sata unelmaa.

Vaikea tausta näyttäytyi suurena auttamisen haluna.

Esko-Pekka Tiitinen

– Kokemus oli todella koskettava, herkkä ja puhdistava. Kun on kysymys nuoruuden unelmista, ei siitä itkemättä ja nauramatta selvitty.

Kirjassa ovat äänessä muun muassa Irakista, Afganistanista ja Syyriasta sodan melskeistä Suomeen saapuneet lapset ja nuoret, jotka asuvat nyt Pohjois-Karjalassa.

"Me leikittiin ulkona ja tehtiin pikkuveljen kanssa kissoja ja hevosia hiekasta. Kotona me leikitään veljen kanssa lääkäriä. Minä olen aina lääkäri ja veli potilas. Minä annan sille yskänlääkettä. Haluan isona lääkäriksi tai siten rupean hevosenpesijäksi tai ratsastajaksi." (Ward, 7)

Vaikka taustat ovat rajut, tulevaisuus Suomessa näyttäytyy kauniina.

– Lapsilla on positiivinen ajatus, mitä heistä isona tulee. Vaikea tausta näyttäytyi suurena auttamisen haluna: he haluavat esimerkiksi lääkäreiksi, sairaanhoitajaksi ja opettajiksi. Eräs kolmivuotias poika toivoi violettia polkupyörää.

Myös perhekeskeisyys pompahtaa näkyville, paljastaa kirjailija. Lapsen onnellisuus kohoaa, kun esimerkiksi isä, äiti, veli tai sisko on onnellinen.

Pohjoiskarjalaista sietä ja mietä

Esko-Pekka Tiitinen toivoo, että sata maahanmuuttajalasten unelmaa saa suomalaiset heräämään vastuuseen ja torjumaan rasismin.

– Kun pienet lapset ovat kokeneet sotaa koko ikänsä ja kertovat meille unelmistaan, meillä on vastuu, että pystymme toteuttamaan heidän unelmansa.

"Illalla mie luen Anni-kirjoja ja Tiina-kirjoja. Tiinat on hauskoja... niin, ja runon tekeminen on miulle ihan helppoa." (Khadra, 9)

Kirjan koko tuotto ohjataan taidemuotoisiin ja liikunnallisiin työpajoihin ja kursseihin. Kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret. Tavoitteena on tuoda monikulttuurisuus osaksi tavallista arkea ja vähentää vastakkainasettelua.

Wardin ja Khadran mietteet kirjasta 100 Unelmaa, joka ilmestyy marraskuussa 2016