"Älä sulje kaikkia räppänöitä" – Mökkitalkkarin 3 vinkkiä mökin talviunille

Mökkeilykauden päätteeksi pitää tyhjentää vesiputket, huolehtia tuuletuksesta ja tukita tuholaisten tuloreiät. Suomessa on puoli miljoonaa mökkiä, joista kaksi kolmasosaa käy talviunille.

vapaa-ajan asunnot
Vesa Koivula on mökkitalkkari, joka huolehtiin talvikunnostuksesta mökin omistajien puolesta.
Vesa Koivula korjaa vesipumput talveksi lämpimään.Petri Vironen / Yle

Kesän mökkeilykausi lähestyy vääjäämättä loppuaan. Ennen pakkasia mökillä kannattaa käydä tekemässä muutama asia.

Suomessa on noin 500 000 mökkiä, joista Taloustutkimuksen viimekeväisen tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) perusteella 30 prosenttia on käytössä ympäri vuoden.

Mökin omistaja tekee mökkipuuhat itsenäisesti, mutta kasvava joukko ikääntyneitä ja uuden sukupolven mökkiläisiä teetättää työt ulkopuoliselle tekijälle.

Suomen mökkiriikkaimpiin seutuihin kuuluvan Puumalan Hurissalossa toimiva mökkitalkkari Vesa Koivulan huolehtii kymmenien mökkien ylläpidosta. Alla Koivulan kolme yleisintä asiaa, jotka on tehtävä ennen talven pakkasia.

Mökkitalkkarin kolme vinkkiä:

1. Tyhjennä vesijärjestelmä

Jos sinulla on ns. kesävesi, vie pumppu talveksi lämpimään paikkaan ja tyhjennä vesiputket.

Nykyiset pumput eivät kestä pakkasia. Viemäriin voi kaataa hieman pakkasnestettä, mikä estää vesilukkojen jäätymisen. Myös peruslämmölle jätettävällä mökillä kannattaa tehdä samat asiat mahdollisten sähkökatkojen ja kovien pakkasten varalta.

2. Huolehdi mökin tuuletuksesta

Ei kannata sulkea kaikkia räppänöitä. Esimerkiksi tulisijan pelti kannattaa jättää hieman auki, jotta ilma kiertää ja piippu pääsee tuulettumaan. Jos mökki on "pullo", home iskee.

3. Pidä ei-toivotut vieraat loitolla

Tielle asennettava lukollinen portti torjuu varkaita tehokkaasti. Lähettävä riistakamera ehtii lähettää kuvan, vaikka varkaat kameran rikkoisivatkin.

Pistoasiaan laitettava karkotin on kätevä tapa pitää hiiret loitolla.