VR-lasit päähän ja ratin taakse? Ajosimulaattoreiden kehitystä säätelee hinta

Tulevaisuudessa ajosimulaattoreissa ajoympäristöt muuttuvat lähelle todellisuutta, kun käyttöön otetaan virtuaalilasit.

Kajaani
Drive-ajosimulaattori.
Ajosimulaattoreita käytetään autokouluissa.CSE Simulation Oy

Autokouluihin valmistettavien ajosimulaattoreiden kehityksessä on vain taivas rajana – mutta toki hillitseväkin tekijä löytyy: hinta.

Esimerkiksi Kajaanissa valmistettavaan DRIVE!-ajosimulaattoriin (siirryt toiseen palveluun) uusia ominaisuuksia on mietitty, testattu ja kokeiltu. Uusien ominaisuuksien ohella simulaattorin hinnan on kuitenkin oltava kilpailukykyinen. Uuden tekniikan yleistyessä hinta halpenee, joka mahdollistaa sen käyttöönoton. Nyt ajosimulaattorin ohjelmaan tehdään harjoituksia, jotka palvelevat paremmin opetusta ja antavat paremmat valmiudet selvitä liikenteessä.

– Olemassa olevia simulaattoreita monipuolistetaan lisäämällä niihin harjoitusympäristöjä. Simulaattoreihin tulee myös uusia ominaisuuksia, kuten VR-lasit eli monipuolisuus on nyt se avainjuttu, kertoo CSE Simulationin projektipäällikkö Marko Lappalainen.

Luonnollinen ajoympäristö virtuaalilaseilla

Virtuaalimaailma kehittyy jatkuvasti ja yksi kehityssuunta ovat virtuaalilasit eli VR-lasit, joiden avulla videot ja kuvat pystytään kokemaan 360 asteisena. Virtuaalilasit mahdollistavat simulaattorin maailman muodostumisen mahdollisimman luonnolliseksi.

– Meillä on valmius jo niiden käyttöön ja tutkimme asiaa käytännössä. Olemme jo lähellä sitä, että saamme 3D-ympäristöt, eli ajamisesta tulee vielä aidompaa. Esimerkiksi pään kääntäminen, jolloin kaistan vaihtamisessa pystyisimme varmistamaan ettei vieressä ole ketään. Se onnistuu VR-lasien avulla, kertoo Lappalainen.

Simulaattoreihin tulee myös uusia ominaisuuksia, kuten VR-lasit.

Marko Lappalainen

– Koko ajan VR-lasit ovat pienenemään päin ja kuva paranee, joten talven aikana olemme paljon viisaampia siitä, mitä on tulossa. Eiköhän tässä jotakin tapahdu jo vuoden vaihteen jälkeen. Tarkkaa päivää ei voi sanoa, kunhan on saatu jalostettua se hyväksi ja toimivaksi niin pyritään sitä kautta tuomaan tuote ulos markkinoille, jatkaa Lappalainen.

Osaavaa työvoimaa ja laadukkaita alihankkijoita

Lappalaisella on vahva autokoulutausta, sillä ennen simulaattoritehtaalle siirtymistä hän oli 18 vuotta liikenneopettajana, ja työn ohessa hän opiskeli Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

Drive-ajosimulaattori
DRIVE!-ajosimulaattori.CSE Simulation Oy

DRIVE!-ajosimulaattorin kokoaminen Kajaanin keskustassa sijaitsevassa CSE Entertainmentin tiloissa on pääosin käsityötä. Käsityötä se on myös paikallisilla alihankkijoilla, joita pelkästään Kajaanissa Petäisenniskan teollisuusalueella on neljä. Yksi alihankkijoista valmistaa rungon, jonka ympärille ajosimulaattori rakennetaan. Simulaattorin rakentaminen tapahtuu tulevaisuudessakin Kajaanissa.

– Kyllähän tämä on unelmapaikka siihen, eli osaavaa työvoimaa saadaan pelialalta ammattikorkeakoululta ja hyvää työvoimaa saadaan myös ammattiopistolta. Täällä on myös erittäin laadukkaita alihankkijoita, joten tämä on paras paikka tehdä maailman parasta tuotetta, sanoo ylpeänä CSE Simulationin projektipäällikkö Marko Lappalainen.