Hyppää sisältöön

Vastaisku bulkkiperunalle: Viljelijä onnistui kasvattamaan ravintorikastettuja perunoita

Uudenlainen peruna sisältää tyypilliseen perunaan verrattuna enemmän kivennäis- ja hivenaineita. Ravintorikastettu peruna tulee kuluttajamyyntiin vuoden lopussa.

Kuva: Olli Koski/Yle

Ylihärmäläinen ruokaperunan viljelijä Rami Lilja on onnistunut kasvattamaan uudenlaisia ravintorikastettuja perunoita ensi kertaa Suomessa. Liljan kasvattamia perunoita voi leikkisästi kuvata superpotuiksi.

Ne sisältävät laboratoriokonserni Eurofinsin tutkimusten mukaan tyypilliseen kotimaiseen perunaan verrattuna huomattavasti enemmän kivennäis- ja hivenaineita, kuten esimerkiksi kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa.

– Tämä on ollut mielenkiintoista puuhaa ja mukava nähdä, että työ kantaa hedelmää, toteaa Lilja tyytyväisenä.

Kokeita tehtiin pari vuotta

Rami Liljalla on kasvatettavana viisi lajiketta, joiden ympärillä on tehty parin vuoden ajan erilaisia koeviljelyjä sekä laboratoriokokeita. Apua ja oppia kasvatukseen Lilja on hakenut Israelista, koska Suomessa tietoa ei ole. Esimerkiksi Perunantutkimuslaitos on yrittänyt saada tutkimusrahoitusta kyseisen viljelytekniikan tutkimiseen, mutta rahahanat ovat pysyneet kiinni.

Kuva: Olli Koski/Yle

– Meillä on käytössä suomalaisten verrokkiperunoiden lisäksi sellainen 250 mittauksen analyysisarja Keski-Euroopasta. Yleensä ajatellaan, että Keski-Euroopassa ravinnearvot ovat paljon korkeampia kuin täällä johtuen biologisesta elämästä. On tosi hieno nähdä, että kun me tehdään asioita täällä oikein, niin me pääsemme jopa yli sen keskieurooppalaisen tason, kertoo Lilja.

Tärkeintä on maan mikrobiologinen hyvinvointi

Uudenlaisten perunoiden taustalla on viljelykierto, maan biologisen elämän rikastuttaminen sekä täsmälannoitus. Ravintorikastettuja perunoita Lilja aikoo kehittää edelleen. Hän on saamassa ulkomailta avuksi muun muassa mikrobiologeja. Tavoitteena on palauttaa perunan ravintoarvot 1940-luvun tasolle ja vähentää lannoitteiden käyttöä.

– Tarkoituksena on mennä vielä syvemmälle biologiaan. Toivon, että pystyisimme pääsemään sellaiseen tilanteeseen, että voisimme unohtaa kemikaalien käytön täysin ja biologisesti torjua kasvitaudit, toteaa Lilja.

Rami Lilja on päässyt äskettäin sopimukseen perunoiden myynnistä suuren kaupanalan toimijan kanssa. Markettien hyllyille ravintorikastettu peruna saapuu loppuvuodesta.

.
.