Hyppää sisältöön

Kaisanlahti: Menee useampi vuosi ennen kuin savu nousee krematorion piipusta

Rovaniemen evankelis-luterilainen seurakunta haluaa polttohautauksia varten oman krematorion. Seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Janne Kaisanlahti arvioi, että krematorion rakentaminen saattaa toteutua mutta vasta lähivuosina.

Kuva: Yle Keski-Suomi

Rovaniemen evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkovaltuusto on hyväksynyt ponnen, jonka mukaan Rovaniemelle tulisi rakentaa krematorio.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Janne Kaisanlahti arvioi, että krematorion suunnittelu saattaa alkaa jo ensi vuonna ja rakentaminen saattaa toteutua lähivuosina. Ponsi ei kuitenkaan ole sama asia kuin virallinen päätös.

– Kirkkovaltuuston hyväksymässä ponnessa oli kyse siitä, että kirkkovaltuustolta haluttiin sitoutuminen siihen tahtotilaan, että krematorio tulee Tavivaaraan lähitulevaisuudessa.

Krematorio on ollut suunnitteilla Rovaniemelle jo pitkään, mutta korkea hinta on toistaiseksi pitänyt seurakunnan investointihalut kurissa. Nyt asiaa lähdetään ainakin selvittämään.

Kaisanlahti arvioi, että ensi vuodelle tulee seurakunnan budjetissa rahaa suunnitteluun, mutta rakentamispäätös ei ole vieläkään mikään läpihuutojuttu.

– Kyllä tässä useampi vuosi kuitenkin menee, ennen kuin savut nousee piipusta.

Tällä hetkellä pohjoisimmat krematoriot ovat Oulussa ja Kajaanissa. Oulussa kuitenkin on Kaisanlahden mukaan tulossa krematorion kapasiteetin rajat vastaan.