Hyppää sisältöön

Sinivalon estolinssien suosio kasvaa – väitetään ehkäisevän näyttöpäätteiden terveyshaittoja

Sinivalon sanotaan häiritsevän unta ja rasittavan silmiä. Optikkoliikkeet kauppaavat vaivaan uudenlaisia linssisuodattimia, jotka eivät kuitenkaan silmälääkäriä vakuuta.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Silmiä särkee ja ne tuntuvat kuivilta, päätä jomottaa, niska ja hartiat on jumissa, jatkuvasti väsyttää... tyypillisiä vaivoja monille niille, jotka tuijottavat paljon erilaisia näyttöpäätteitä työssään tai opinnoissaan.

Vaivat voivat johtua esimerkiksi vääränlaisista silmälaseista, mutta sinivalollakin sanotaan olevan oma osansa.

Erilaisten näyttöpäätteiden sinisen valon aiheuttamia terveyshaittoja on tutkittu paljon. Niinpä silmälasilinssien valmistajat ovat kehittäneet uudenlaisia pinnoitteita linsseihin, joiden uskotaan ehkäisevän haittoja.

Kun linssiin laitetaan sinivaloisuuden poistopinta, näet paremmin ja silmä pääsee vähemmällä eivätkä ne väsy.

Mia Rosqvist

– Päätteet on hyvin kirkkaita, ja tällöin kontrasti voi olla epätarkka. Silmä joutuu tekemään enemmän töitä tarkentaakseen, kun sinivalo häikäisee, selvittää optikko Mia Rosqvist Kemin Instrumentariumista.

– Kun linssiin laitetaan sinivaloisuuden poistopinta, näet paremmin ja silmä pääsee vähemmällä eivätkä ne väsy, Rosqvist sanoo.

Optikkoliikkeistä kerrotaan, että sinivalosuodatin on vielä sen verran uusi tuote, ettei sitä vielä tunneta kovin laajalti. Käyttäjäkokemukset ovat kuitenkin olleet positiivisia, ja sitä myötä niiden menekkikin kasvaa.

– Käyttäjäkokemukset on olleet hyviä niillä, joilla näytön katsomisesta on ollut haittoja. Uskon, että nollalinssejäkin alkaa mennä, kun tietoisuus lisääntyy, sanoo yrittäjä Susanna Kemppainen Kultaoptiikka S&V Kemppaiselta.

Silmälääkäri ei usko, ennen kuin todistetaan

Minä olen niin skeptinen näiden mainosten suhteen, että ennen kuin todistetaan, niin kauan ne ovat mainosbluffia.

Juha Kursu

Silmälääkäriä optikkoliikkeiden tarjoamat erikoislinssit eivät vakuuta. Länsi-Pohjan keskussairaalassa pitkän silmälääkärin uran tehnyt Juha Kursu huomauttaa, ettei sinivaloa ehkäisevistä suodattimista ole olemassa tieteellistä näyttöä.

– Varmaan se on tämmöistä tutkimusta, että on kysytty miltä tuntuu. Ja moni asiahan tuntuu mukavalta, Kursu hymähtää.

Kursun suhtautuminen linssipinnoitteisiin on yksiselitteisen epäilevä.

– Minä olen niin skeptinen näiden mainosten suhteen, että ennen kuin todistetaan, niin kauan ne ovat mainosbluffia.