Onko joku heistä keskustan seuraava ministeri?

Vaikka Suomen Pankin johtajavalinnat tehdään vasta perjantaina, käy keskustelu Olli Rehnin seuraajasta Sipilän hallituksessa jo kuumana.

politiikka
Mauri Pekkarinen, Mika Lintilä, Markus Lohi ja Katri Kulmuni
Mauri Pekkarinen, Mika Lintilä, Markus Lohi ja Katri KulmuniKeskusta

Kenet pääministeri Juha Sipilä nostaa Olli Rehnin tilalle maan hallitukseen, jos Rehn – kuten eduskunnan kuppilan konsensusennuste tietää – valitaan Suomen Pankkiin?

Vastauksen tietää varmuudella vain Sipilä itse, mutta ainakin varapuhemies Mauri Pekkarisella on syytä tutkia puhelimensa viestinäyttöä tavallista tarkemmin. Hänellä on sentään suhteellisen tuoretta kokemusta työ- ja elinkeinoministeriön pyörittämisestä Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallituksista.

Jos Pekkarinen katsotaan jo turhan kokeneeksi, saattaa kyseeseen tulla Vaasan vaalipiirin kansanedustaja Mika Lintilä, joka on odotellut vuoroaan pitkään ja hartaasti. Jo viidettä kauttaan eduskunnassa istuva toholampilainen vetää lisäksi keskustan taloustyöryhmää. Valtiovarainvaliokunnan ja talousvaliokunnan jäsenyydet eivät liene ainakaan haitaksi ministerihaaveille. Kaiken kukkaraksi Lintilä asettui aikoinaan tukemaan Sipilän valintaa keskustan johtoon ensimmäisten joukossa.

Ja jos talousvaliokuntaa katsotaan tarkemmin, niin löytyyhän sieltä myös lappilainen toisen kauden edustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi.

Keskustan miesvaltaisessa ryhmässä on totuttu jonottamaan ministeriauton tolpalla tarvittaessa vuositolkulla, mutta voisiko Sipilä sittenkin harkita elinkeinoministeriksi nuorta naista? Ihan lähipiiristä puoluejohdossa löytyisi niin ikään Lapista äänivyöryllä eduskuntaan valittu keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni, hänkin eduskunnan talousvaliokunnan jäsen.

Vai sittenkin kierrätystä?

Kuvio saa kokonaan uusia sävyjä, jos Sipilä päättääkin kierrättää keskustan ministereitä. Tosin hallituksessa on varsin paljon keskeneräisiä asioita, mikä vaikeuttaa esimerkiksi Anu Vehviläisen loikkaa työ- ja elinkeinoministeriöön. Toisaalta Vehviläisen jakkaralle kunta- ja uudistusministeriksi löytyisi keskustan ryhmästä useampikin varsinkin omasta mielestään kelvollinen ehdokas. Ja mitä tehdä vähän käytetylle perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle, kun Annika Saarikko ottaa hänen paikkansa hallituksessa?

Eikä missään ole tietysti säädetty, että uuden elinkeinoministerin pitäisi tulla nimenomaan keskustan eduskuntaryhmästä. Esimerkiksi entinen pääministeri Mari Kiviniemi viihtyy OECD:n apulaispääsihteerinä Pariisissa. Kiviniemi tosin kiisti muutama viikko sitten TV1:n Ykkösaamussa kaikenlaiset ministerihaaveet jyrkästi, joten tuskin Sipiläkään uhraa ajatukselle sen enempää aikaansa.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: ikiomaa Kansalaispuoluetta puuhaava europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ei nyt tule kyseeseen.