Koe uusi yle.fi

"Tuskinpa Hämeenlinna mikään lintukoto on" – Kokaiini rantautui kaupunkiin

Korvaushoidon potilaiden määrä on tuplaantunut viimeisten kolmen vuoden aikana ja poliisi on saanut viitteitä lisääntyvästä kokaiinin käytöstä Hämeenlinnassa. Merkittäviä muutoksia kaupungin huumetilanteessa ei kuitenkaan poliisin mukaan ole.

Hämeenlinna
Hämeenlinna.
Hämeenlinnassa jää poliisin haaviin myös sellaisia huumeita, jotka ovat vain ohikulkumatkalla.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinna

Lokakuun alkupäivinä Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa käsiteltiin suurta huumejuttua. Poliisi takavarikoi syytetyiltä yli kilon amfetamiinia ja arvioiden mukaan erästä olisi saatu jatkamalla yli viisi kiloa myytävää käyttöainetta. Iso huumetakavarikko on herättänyt kaupungissa paljon keskustelua.

Hämeenlinnassa on nähtävissä viitteitä kokaiinin käytön lisääntymisestä, sanoo Hämeen poliisi. Tästä huolimatta Hämeenlinnan huumetilanteessa ei ole tapahtunut dramaattista muutosta. Huumeita liikkuu, mutta ei enempää kuin aiempina vuosina, sanoo rikoskomisario Juha Pynttäri.

– Kanta-Hämeessä poliisi törmää perinteisesti kannabikseen, marihuanaan ja lääkkeisiin. Ekstaasia ja kokaania on jonkin verran. Jotta voidaan puhua kokaiinista ilmiönä, se vaatisi pidemmän aikavälin tarkastelun. Saattaa olla, että kokaiinia on viihdekäyttäjien joukossa, samoin kuin muuntohuumeita. Voisin kuvitella, että kynnys käyttää sitä on matalampi kuin perinteisen amfetamiinin, sanoo Pynttäri.

Pynttäri muistuttaakin, että Hämeenlinnassa jää paljon poliisin haaviin myös sellaisia huumeita, jotka ovat vain ohikulkumatkalla. Suuret, yksittäiset takavarikot heilauttavat pikkukaupungin tilastoja, mutta välttämättä tilannetta ei pidä pelästyä.

– Kanta-Hämeen sijainti tekee sen, että täällä on runsaasti liikennettä ja liikkuu paljon myös tuotteita, jotka eivät ole tulossa tänne Hämeenlinnaan.

Korvaushoitopotilaiden määrä noussut

A-klinikkasäätiön luukulla huumeiden lisääntyminen näkyy kuitenkin esimerkiksi korvaushoitopotilaiden määrän tuplaantumisena kolmen viime vuoden aikana. Myös neuloja vaihdetaan aiempaa enemmän.

– Opiaattien määrä on lisääntynyt valtakunnallisesti ja myös Hämeenlinnassa. Ruiskujen ja neulojen vaihtomäärät ovat lisääntyneet koko 2000-luvun. Eri yksiköiden asiakasmäärät ovat pysyneet vakiintuneena, sanoo A-klinikkasäätiön Hämeenlinnan palveluesimies Jaakko Vesterberg.

– Tuskinpa Hämeenlinna mikään lintukoto on. Vaikka ei ole räjähdysmäistä kasvua, että ongelma olisi älytön, niin kyllä täällä päihteitä liikkuu paljon.