Hollanti suunnittelee avustettua itsemurhaa terveille vanhuksille

Hollannin terveys- ja oikeusministeriöt puoltavat vanhusten avustettua itsemurhaa yhteisessä lausunnossaan.

Ulkomaat
Kuvassa on lääkkeitä ja ruiskuja.
Belgialainen eutanasiapakkausEtienne Ansotte / EPA

Hollannissa pohditaan uutta lakia, joka sallisi avustetun itsemurhan terveille vanhuksille. Se sallittaisiin vanhuksille, jotka kokevat eläneensä täyden elämän.

– Ihmisten, jotka syvän harkinnan jälkeen kokevat, että he ovat eläneet täyden elämän, pitäisi tiukoin edellytyksin voida päättää elämänsä arvokkaasti valitsemallaan tavalla, kirjoittavat Hollannin terveys- ja oikeusministeriö yhteisessä lausunnossaan.

Lausunto lähetettiin Hollannin parlamentille myöhään keskiviikkona. Siinä ei määritellä vanhusten ikää.

– Nämä ihmiset eivät enää koe elämäänsä merkitykselliseksi, he tuntevat menettäneensä itsenäisyytensä, ja he ovat yksinäisiä, ehkä menetettyään jonkun rakkaansa.

Ministeriöiden kuvauksen mukaan itsemurhaa haluavat vanhukset ovat myös täydellisen uupumuksen ja omanarvontuntonsa menetyksen nujertamia.

– Mutta päättääkseen elämänsä, he tarvitsevat apua, lausunnossa kirjoitetaan.

Avustetun itsemurhan auktorisoisi "kuoleman avustaja", henkilö, jolla on lääketieteellinen koulutus. Tämän tehtävänä olisi varmistaa, että vanhus todella haluaa kuolla. Asiantuntijoiden komitea arvioisi jälkikäteen, että lakia on noudatettu.

Hollanti ja Belgia olivat ensimmäisiä maita maailmassa, jotka sallivat eutanasian. Se sallittiin vuonna 2002. Hollannissa rekisteröitiin viime vuonna yli 5 500 eutanasiaa. Yli 70 prosenttia eutanasian halunneista sairasti syöpää.

Lähteet: AFP