1. yle.fi
  2. Uutiset

Jättipotti Suomeen vuorokauden sisällä: näin talouden superviikko eteni

Bengt Holmströmin Nobel-palkinto ja Meyerin Turun-telakan saama miljarditilaus iskivät alle vuorokaudessa.

talous
Meyerin Turun telakka työntekijä
Turun Meyerin telakalla vallitsee täystyöllisyys vuosiksi eteenpäin.Nora Engström / Yle

Suomeen jysähti kuluvalla viikolla kaksi poikkeuksellista talousuutista: Suomi sai talousnobelistin ja laivateollisuus miljarditilauksen.

Ensimmäinen isoista uutisista tuli heti maanantaina. Ruotsin keskuspankki julkisti puolenpäivän jälkeen taloustieteen Nobel-palkinnon saajiksi suomalaisen Bengt Holmströmin ja yhdysvaltalaisen Oliver Hartin.

Holmström kaapattiin nopeasti julkisuuden pihteihin. Hän astui puhujanpönttöön kotiyliopistonsa yhdysvaltalaisen MIT:n tiedotustilaisuudessa, ja maanantai-iltana Yle tapasi Holmströmin tämän kotona Bostonissa.

– Ainoa, mikä on muuttunut on, että maailma tietää minusta nyt enemmän, Holmström sanoo haastattelusta Yle Areenassa olevalla viiden minuutin koosteella.

Bengt Holmström
Nobelisti sanoo, että hyviä kysymyksiä ei tule elämässä paljon.Christian Vuojärvi / Yle

Viimeksi Nobel oli tullut Suomeen vuonna 2008, jolloin presidentti Martti Ahtisaari palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla. Toinen jättiuutinen oli kuitenkin jo ovella.

Meyerin Turun-telakka ilmoitti järjestävänsä tiedotustilaisuuden "telakkaa koskevista merkittävistä uutisista" tiistaiaamuna kello 9.30. Uutinen tuli kuitenkin julki "keittiön kautta", kun Royal Caribbean Cruises -varustamo kertoi jo aikaisin tiistaiaamuna tilaavansa Turusta kaksi uutta risteilyalusta.

Riemu repesi. Pääluottamusmies iloitsi siitä, että töitä näyttäisi riittävän tilausten ansiosta ainakin vuoteen 2024. Vain pari vuotta aiemmin valtiokaan ei ollut tuntunut enää uskovan telakkaan. Ylen uutisvideolla tiivistetään syyt tilauskirjan täyttymiseen: maailmalla on risteilybuumi ja Suomella hyvä maine, vahva alihankkijaverkko ja uskottava rahoitus.

Viikkoon on mahtunut myös kaksi pienempää mutta edelleen kovaa talousuutista.

Suomalainen elintarviketeollisuus sai luvan viedä sianlihaa Kiinaan. Vaikka lihateollisuus ei ole ristiriidaton asia niin sianlihan vientibrändi tuntuu olevan: puhdasimagoisen suomilihan arvellaan maistuvan Kiinan alati kasvavalle keskiluokalle. Pääsy markkinoille oli vuosien työn tulos.

Rakennustyömaa.
Työeläkeyhtiö Etera on tehnyt viime vuosina yli sadan miljoonan euron arvosta liiketoimia rakennusliike YIT:n kanssa. YIT:n varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi on Eteran hallituksen puheenjohtaja.Ismo Pekkarinen / AOP

Rakennusalan työnantajajärjestö RT puolestaan kertoi, että rakentamisen kasvu on tänä vuonna lyönyt koko alan ällikällä. Uusia työpaikkoja on syntynyt jopa 10 000. Vuosi on ollut poikkeuksellinen pyrähdysvuosi joka tuskin toistuu, selitetään Ylen analyysissä rakentamisen "hullusta vuodesta".

Lentomatkailussa Qatar Airways laskeutui Suomeen ja aloittaa päivittäiset lennot Helsingistä Dohaan. Tästä ja kotimaanlennoista puhutaan Ylen Kova talous -haastattelun seuraavassa jaksossa, joka tulee katsottavaksi Ylen uutisten verkkosivulle sekä Areenaan maanantaina.

Lue seuraavaksi