Hallitus perää yhteisvastuuta hometalkoisiin – toimenpiteistä luvassa uusi kokonaisarvio

Homeongelmat ja niiden korjaaminen puhuttivat eduskuntaa kyselytunnilla.

politiikka
kansanedustajia istuntosalissa
Yle

Oppositio ripitti eduskunnan kyselytunnilla hallitusta päätöksestä olla jatkamatta hometalkoita. Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Riitta Myller totesi, että mitään korvaaviakaan toimenpiteitä ei ole esitetty nykyisen hallituksen ohjelmassa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) muistutti eduskunnan tarkastusvaliokunnan viime vaalikaudella tekemästä laajasta raportista, jonka toimenpide-ehdotuksista osa on pantu liikkeelle. Raportissa arvioitiin korjausvelaksi 30–50 miljardia euroa. Rahaa korjauksiin oli Vehviläisen mukaan varaa laittaa vain kertaluonteisesti muutamia kymmeniä miljoonia euroja.

– Tämä kertoo, että toimet joita hallituksen on ollut mahdollista tehdä jo aiemmankin hallituksen puolelta, ovat riittämättömiä kokonaisuuteen nähden, totesi Vehviläinen.

Hallitus aikoo yksinkertaistaa avustusviidakkoa

Myller nosti esiin myös hallituksen aikomuksen poistaa käytöstä homeongelmista kärsiville tarkoitettu terveyshaitta-avustus. Hallitus on perustellut avustuksen poistamista sillä, että sen soveltaminen on ollut vaikeaa.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) vastasi Myllerille, että homeongelmaisten talojen korjauksia on tarkoitus avustaa jatkossakin.

– Tällä hetkellä meillä on noin kuusi erilaista avustusjärjestelmää erilaisten remonttien tekemiseksi. Nyt hallitus yksinkertaistaa korvausjärjestelmän niin, että meillä on jatkossa yksi laki, jossa on kaksi erilaista korvausprosenttia, ja jatkossakin voi hakea avustusta myös homeongelmaisten talojen korjauksiin, sanoi Tiilikainen.

Homeongelmiin puuttumisesta uusi kokonaisarvio

Vehviläisen mukaan hallitus aikoo tehdä uuden kokonaisarvion homeongelmiin liittyvistä toimenpiteistä eduskunnan tarkastusvaliokunnan raportin pohjalta. Sekä valtiolla että kunnilla on lopulta vastuu omista rakennuksistaan, mutta yhdessä olisi otettava kokonaisvastuuta ja katstottava kuka tekee mitäkin, totesi Vehviläinen.

Tiilikainen totesi lisäksi, että kunnilla on nyt entistä paremmat taloudelliset mahdollisuudet tarttua korjauksiin.

– Kun tällä kaudella ei ole heikennetty kuntataloutta kuten tehtiin viime vaalikaudella, niin nyt kunnilla on mahdollisuus tarttua näihin tarpeellisiin kiinteistöinvestointeihin ja lähteä kunnostamaan, sano Tiilikainen.