Paleface: Dylan on suurin elossa oleva länsimainen kirjailija

Heikki Harma eli Hector pitää Bob Dylania rohkaisevana ja kannustavana esikuvana.

Paleface Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suomalaismuusikot Hector ja Paleface tunnustautuvat nobelvoittaja Bob Dylanin faneiksi.

Muusikko ja tekstintekijä Heikki Harma eli Hector sanoo, että Dylanin voitto tuntuu hienolta.

– Minua Bob Dylanin saama Nobelin kirjallisuuspalkinto ei kyllä loppujen lopuksi yllättänyt. Dylanin tekstit ovat upeita ja ehjiä. Hänen laululyriikallaan on ollut niin suuri vaikutus eri sukupolville, Harma sanoo.

Hector Kuva: Sony Music

Harma kertoo, että hänelle Dylan oli rohkaiseva ja kannustava esikuva. Mieleen on jäänyt erityisesti Dylanin koko 1960-luvun tuotanto. Esimerkkinä hän mainitsee kappaleen Like a Rolling Stone.

Paleface on Dylan-fani

Rap-artisti ja biisintekijä Paleface pitää Dylanin tuotannon tuntemista musiikillisena yleissivistyksenä. Paleface on tunnettu Dylan-fani. Hän käänsi vastikään ilmestyneelle Dylan suomeksi -tribuuttilevylle kappaleen Masters of War.

– Jos haluaa tutkia sitä, miten tehdään niin sanottu laulu, niin kannattaa tutustua Dylanin tuotantoon, Paleface sanoo.

Vaikka Dylan edustaakin eri sukupolvea, hän on vaikuttanut moniin tämän päivän hiphop- ja rap-artisteihin. He ovat itse saaneet vaikutteita suomalaisilta tekstinikkareilta, jotka taas ovat imeneet sisuksiinsa Dylania.

Tai sitten suoraan.

– Kyllä rap-kollegat kuten Asa ja Paperi-T ja monet muut tuntevat Dylanin tuotantoa laajastikin, Paleface kertoo.

Palefacen mielestä Dylan kirjoittaa herkullista ja soivaa englannin kieltä.

– Jo 1960-luvulla syntyi kultti, jossa hipit, vähän itsetarkoituksellisestikin, yrittivät löytää noista biiseistä metatasoja ja symboliikkaa.

– Dylan itse vähän toppuutteli tätä. Että, ei niissä ole välttämättä niin syvällisiä tasoja, vaan hän haluaa kirjoittaa lauseita, jotka kuulostavat hyvältä, Paleface sanoo.

Palefacen mielestä Bob Dylanin tuotannossa hätkähdyttää sen laajuus ja lajien kirjo. Sillä hänestä voidaan perustella sekin, että hänet palkitaan kirjailijana.

– Jos ajatellaan Dylanin tuotannon laajuutta, niin se on laajempi kuin monella kirjailijalla. Ja kun ajatellaan kerrannaisvaikutuksia, niin voisi väittää, että Dylan on suurin elossa oleva länsimainen kirjailija.