Kansainvälinen rikostuomioistuin uhkaa Filippiinejä syytteillä – kovaotteisen presidentin Duterten lupa tappaa on vienyt hengen jo lähes 2300 ihmiseltä

Kansainvälisellä tuomioistuimella saattaa olla toimivaltaa viedä oikeuden eteen rikoksentekijät, jotka ovat syyllistyneet jopa tuhansiin laittomiin tappoihin Filippiineillä riehuvassa huumesodassa.

Ulkomaat
Presidentti Rodrigo Duterte vastaanotti kunniakomppanian Quezon Cityn kaupungissa kesäkuun lopulla.
Presidentti Rodrigo Duterte vastaanotti kunniakomppanian Quezon Cityn kaupungissa kesäkuun lopulla.Francis R. Malasig / EPA

Haagissa sijaitsevan Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n syyttäjä on varoittanut vakavasti Filippiinejä mahdollisilla syytetoimilla maata ravistelevan huumesodan johdosta.

– Olen syvästi huolissani näistä väitetyistä tapoista ja se tosiasia, että valtion korkeiden virkamiesten lausunnot näyttävän tukevan tällaisia tappoja on tuomittava, ICC:n syyttäjä Fatou Bensouda korosti julkilausumassaan.

Kansainvälisestä arvostelusta piittaamaton Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte nimitti aikaisemmin Yhdysvaltain presidentti Obamaa, EU:ta ja YK:ta "tyhmiksi". Duterten mukaan hän haluaa nöyryyttää kaikkia niitä, jotka kyseenalaistavat hänen sotansa huumeita vastaa.

Lähes 2 300 ihmistä on menettänyt henkensä sen jälkeen kun presidentti Duterte julisti huumesodan 30. kesäkuuta. Kuolleista huume-epäillyistä valtaosan, 1 556 ihmistä on ampunut poliisi.

Lähes 100 miljoonan asukkaan Filippiinit liittyi Kansainvälisen rikostuomioistuimen jäseneksi marraskuussa 2011. Järjestöllä on näin mahdollisuus asettaa laittomien teloitusten tekijät syytteeseen, jos he ovat ICC:n mukaan "syyllistyneet osana laajaa ja järjestelmällistä hyökkäystä siviiliväestöä vastaan".

ICC perustettiin 1998 Rooman sopimuksen mukaisesti. Järjestö on kansainvälisissä rikosasioissa viimeinen tuomioistuin. Järjestö toimii vain siinä tapauksessa, jos maa on haluton tai se ei kykene nostamaan syytteitä rikoksista, jotka ovat järjestön perussääntöjen vastaisia.

Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi sotarikokset, rikokset ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhat.

Lähteet: Reuters