Meksikossa jälleen uusi kuoleman vaatinut vankilakapina

Samassa Topo Chicon vankilassa on kuollut aikaisemmin tänä vuonna jo kaikkiaan 52 vankia kahdessa väkivaltaisessa taistelussa, joissa on käyty valtataistelua myös eri huumekartellien välillä.

Ulkomaat
Topo Chicon vankila.
Topo Chicon vankila.EPA

Yksi vanki kuoli ja kahdeksan muuta loukkaantui torstaina puhjenneessa vankilakapinassa Pohjois-Meksikossa. Tilanne Topo Chicon vankilassa Monterreyn teollisuuskaupungissa saatiin viranomaisten mukaan rauhoitettua vasta kun poliiseja tuli vartijoiden avuksi vankilaan. Kymmenisen minuuttia kestäneessä taistelussa kuoli yksi vanki. Seitsemän kahdeksasta loukkaantuneesta vangista joutui jäämään sairaalahoitoon.

Meksikon vankilat ovat tunnetusti liian täynnä, mikä synnyttää väkivaltaa. Sitä lietsoo myös lukuisat rikollisryhmät, jotka haluavat saada vaikutusvaltaa myös vankilassa.

Helmikuussa 49 vankia kuoli samassa vankilassa syntyneessä kahakassa, jossa osapuolina olivat keskenään kilpailleet Zetas-huumekartellin johtajat. He olivat kamppailleet mahdollisuudesta valvoa vankilaa.

Kolme muuta vankia, mukaan lukien yksi Zetas-kartellin johtajista, kuoli kesäkuussa, sen jälkeen kun rikollisjengi oli määrännyt vankilan johtajan kerämään rahaa rikollisryhmälle.

Lähteet: AFP