1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kilpajuoksu yli 156 miljoonaisen Bangladeshin suosiosta jatkuu – nyt Kiina tarjoaa maalle 24 miljardin dollarin lainaa

Kiinan presidentti Xi Jinpingin vierailu Bangladeshiin on vastaveto Intian pääministerin Narenda Modin pyrkimyksille parantaa suhteita naapurimaihin Sri Lankasta Nepaliin. Modi ilmoitti viime vuoden vierailullaan 2 miljardin dollarin luotosta Bangladeshille, mutta Kiinan presidentti nostaa luottolimiitin yli kymmenkertaiseksi.

Brack Obama ja Xi Jinping G20-kokouksessa 4. syyskuuta. Kuva: Nicolas Asfouri / EPA

Kiinan presidentin Xi Jinpingin Bangladeshin vierailun yhteydessä on tarkoitus allekirjoittaa sopimus lainoista, joiden arvo kohoa yli 24 miljardin dollarin (noin 21,8 miljardia euroa).

Xi on ensimmäinen Kiinan presidentti Bangladeshissa 30 vuoteen.

Xi pysähtyy vierailulle Bangladeshiin matkallaan Brics-maiden kokoukseen Intian Goaan.

Kiina pyrkii lainojen avulla työntymään Bangladeshin markkinoilla erityisesti infrastruktuurihankkeisiin kuten rautateiden rakentamisprojekteihin.

Kiina aikoo rahoittaa piskuisessa runsaan 143 000 neliökilometrin suuruisessa Bangladeshissa noin 25 hanketta. Rakennushankkeiden joukossa on muun muassa 1320 megawatin voimala ja syvänmeren satama Sonadia, jonka rakennustyöt ovat olleet pysähdyksissä vuosikausia.

Intian ohella myös Japani on ollut kiinnostunut yhden maailman väkirikkaimman valtion Bangladeshin markkinoista. Myös Japani on tarjonnut Bangadeshille lainoja pienillä koroilla.

Intia on suhtautunut varauksella Kiinan pyrkimyksiin rakentaa talousvyöhyke, joka yhdistäisi Bangladeshin, myanmarin, Kiinan ja Pohjois-Intian. Intia katsoo Bangladeshin kuuluvan omaan vaikutuspiiriinsä.