Thaimaa heräsi tuntemattomaan – Tulevaisuudesta ei ole uskallettu puhua

Kruununprinssi ei nauti isänsä kaltaista suosiota, mutta häntä ei silti tohdita arvostella.

Thaimaa
Itkevä nainen.
Mika Mäkeläinen / Yle

Thaimaan vallanperimys on täynnä yllätyksiä tavallisille thaimaalaisille, koska heille ei ole kerrottu siitä etukäteen juuri mitään.

Se tosin on tiedetty, että valtaan nousee kruununprinssi Maha Vajiralongkorn. Hän ei ole läheskään yhtä suosittu kuin isänsä, syistä joita ei voi Thaimaan lainsäädännön takia kertoa Thaimaasta käsin. Thaimaassa mikä tahansa kielteiseltä kuulostava lausuma kuninkaallisista voi johtaa ankaraan vankeustuomioon.

Monet thaimaalaiset eivät edelleenkään halua arvioida kruununprinssiä. En kommentoi, vastasi nuori mies, joka oli valmis kommentoimaan Ylelle mitä tahansa muuta asiaa surressaan sairaalan pihalla kuninkaan kuolemaa.

Thaimaan pääministeri Prayuth Chan-ocha ilmoitti yllättäen torstaina, että Vajiralongkorn on kuitenkin pyytänyt lykkäystä kruunajaisiinsa, jotta suremiseen jäisi aikaa.

Väliaikaisena muodollisena valtionpäämiehenä toimii siihen asti kuninkaallisten neuvonantajien puheenjohtaja.

Hautajaiset hamassa tulevaisuudessa

Perjantaina kuninkaan ruumis tuodaan autosaattueessa Sirirajn sairaalasta kuninkaanpalatsiin. Kadunvarsien ennakoidaan täyttyvän thaimaalaisista, jotka haluavat nähdä vilauksen kuninkaan viimeisestä matkasta.

Myöhemmin kuninkaan ruumis balsamoidaan ja tuhkataan. Hautajaisseremonioihin on luvassa kuninkaallisia pitkin maailmaa.

Kuninkaalliset hautajaiset kestävät viikon, mutta koska suunnittelu vie aikansa, hautajaisia tuskin järjestetään vielä kuukausiin. Bhumibolin edeltäjän, hänen vanhemman veljensä hautajaisia valmisteltiin aikoinaan neljä vuotta.

Sotilasasuisia miehiä.
Sotilaat estävät ihmisten pääsyn Siriraj-sairaalaan.Mika Mäkeläinen / Yle

Televisiosta vain hallituksen propagandaa

Thaimaata hallitsevalla sotilasjuntalla on ollut aikaa valmistautua kuninkaan kuolemaan. Sotilashallituksen edun mukaista on, ettei Thaimaassa jatkossakaan keskustella liian avoimesti muutoksista.

Thaimaan pääministeri Prayuth Chan-ocha muistutti tuoreeltaan torstai-iltana televisiossa, että kaikkien on oltava valppaina turvallisuuden takaamiseksi. Televisiossakaan ei keskusteltu maan tulevaisuudesta vaan muisteltiin mustavalkoisin dokumenttielokuvin menneitä – kuninkaan loisteliaana esitettyä henkilöhistoriaa ja saavutuksia.

Kuninkaan saavutuksia käsitellään televisiossa vielä pitkään, sillä kaikkien thaimaalaisten televisioasemien on käsketty lähettää tätä valtion tuottamaa ohjelmistoa seuraavat 30 vuorokautta. Asiasta kertoi Thaimaata hallitsevan sotilasjuntan tiedottaja, kenraaliluutnantti Sansern Kaewkamnerd Bangkokissa torstaina.

Myös ulkomaisten satelliittikanavien ohjelmisto korvattiin valtiollisella kuningashistoriikilla.

Thaimaan tv-yleisö ei voi siis nähdä riippumatonta ohjelmistoa hetkellä, jolloin monarkian asema ja Thaimaan poliittiset valtasuhteet saattavat muuttua historiallisella tavalla.

Thaimaan sanomalehdet voivat edelleen tuottaa riippumatonta uutissisältöä, mutta ainakin verkkouutiset on suruajan merkiksi muutettu mustavalkoisiksi, kuten myös Googlen hakukone, jos sivulle hakeutuu thaimaalaiselta palvelimelta.

Ihmisiä istumassa maassa.
Lukuisat ihmiset surevat kuninkaan kuolemaa Siriraj-sairaalan pihalla Bangkokissa.Mika Mäkeläinen / Yle

Paljastuvatko vanhat jakolinjat?

Thaimaan kuningas nautti arvostusta ja lähes jakamatonta suosiota maassa, joka on muuten taloudellisesti ja poliittisesti jakautunut.

Valtio käyttää valtaosan budjettivaroistaan pääkaupunkiseudulla, jossa elintaso on moninkertaisesti korkeampi kuin maaseudulla.

Maaseudulla suositaan maanpaossa elävän ex-pääministeri Thaksin Sinawatran liikettä, niin sanottuja punapaitoja, kun taas Bangkokin eliitti, niin sanotut keltapaidat, tukevat monarkiaa ja sotilashallitusta.

Sotilashallitus on lupaillut vaaleja ensi vuodeksi, mutta uudella perustuslailla se aikoo samalla varmistaa vaikutusvaltansa jatkumisen vaalituloksesta riippumatta.

Naisen kasvot ovat vääntyneet itkuun.
Siriraj-sairaalan pihalle saapunut nainen piti rukoillessaan käsissään kuninkaan kuvaa.Mika Mäkeläinen / Yle

Thaimaan poliittinen epävarmuus johtuu siitä, että vallanvaihdon myötä vanhat jakolinjat voivat aueta uudelleen ja suruajan jälkeen poliittista valtaa voidaan hakea myös katuparlamentista.

Kun Thaimaa on surrut aikansa, yksi varma häviäjä on kuningashuone. Suositun kuninkaan korvaaminen epäsuositulla ei voi olla vaikuttamatta monarkian suosioon.

Poliittisesti eniten menetettävää on silloin sotilashallituksella, sillä sotilashallitus ja kuningashuone ovat tukeneet toisiaan. Kuningashuoneen vallanvaihto sujuu siksi läheisessä yhteistyössä sotilashallituksen kanssa.

Kansalaiskeskustelua ei vallan kammareissa erityisesti kaivata, ja kansalaisilla voi olla päätöksenteosta hyvinkin etäinen kuva.

– Kruununperimyksestä päättää kohtalo. Kuka tahansa nousee valtaan, on varmasti hyvä, uskoo kuninkaan kuolemaa surrut opettaja Ekkapha Thinpae Ylen haastattelussa.