1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keminmaa

Tuulivoimayhtiö valittaa Keminmaasta oikeuteen

Keminmaahan tuulivoimaa suunnitteleva Lumituuli Oy valittaa kunnan päätöksenteosta oikeuteen. Tuulivoimayhtiö ei hyväksy kaavoitussopimuksen hylkäämistä.

Kuva: Laura Valta / Yle

Keminmaahan tuulivoimaa suunnitteleva Lumituuli Oy valittaa Keminmaan päätöksenteosta hallinto-oikeuteen. Yhtiö valittaa kunnanhallituksen päätöksestä, jolla hylättiin yhtiön tekemä oikaisuvaatimus kaavoitussopimuksen hylkypäätöksestä.

Yhtiön näkemyksen mukaan kunnanhallitus ei ole perustellut päätöstään kuntalain mukaisesti. Lisäksi yhtiön mukaan kaavoitussopimus on ristiriidassa sen kanssa, että kunta on aiemmin päättänyt aloittaa kaavoituksen.

Kunnanhallitus on perustellut päätöstään esimerkiksi luonnonsuojelualueen läheisyydellä, matkailuarvon heikentymisellä sekä tuulivoiman melun ja infraäänien aiheuttamilla terveyshaitoilla.

– Paikka on mitä sopivin tuulivoimahankkeelle eikä aiheuta siellä kenellekään vahinkoa eikä arvioiden mukaan haittaa juurikaan linnustoa, lepakoita eikä muitakaan eläimiä. Lähimpään taloon, joka on vain vapaa-ajan rakennus, on yli kaksi kilometriä ja metsäisessä maastossa voimalat eivät juurikaan häiritse maisemassa, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Sampsa Hario.

Kunnanjohtaja Mauri Posio on jättänyt eriävän mielipiteen kunnanhallituksen kaavoitussopimukseen liittyvistä päätöksistä.