Suomen perussuomalaisimmassa kunnassa kerätään adressia vastaanottokeskuksen säilyttämiseksi

Kihniössä kuntalaiset ovat heränneet vastustamaan maahanmuuttoviraston päätöstä lakkauttaa kunnassa oleva vastaanottokeskus.

turvapaikanhakijat
Kihniön vastaanottokeskus
Kihniön vastaanottokeskus toimii entisessä Antti Eintola / Yle

Kihniössä kerätään adressia turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen säilyttämiseksi. Aktiiviset kuntalaiset polkaisivat keräyksen käyntiin tiistaina. Nimiä kerätään ovelta ovelle, kertoo adressin laatinut Taina Hollo.

– Näin pienellä paikkakunnalla käy parhaiten niin, että tutut ihmiset kiertävät ja pyytävät allekirjoitusta.

Kihniössä on noin 2000 asukasta. Kunta on Suomen perussuomalaisin: viimeisimmissä eduskuntavaaleissa liki puolet äänistä annettiin perussuomalaisille.

Näin pienellä paikkakunnalla käy parhaiten niin, että tutut ihmiset kiertävät ja pyytävät allekirjoitusta.

Taina Hollo

Hollon mukaan turvapaikanhakijat ovat tuoneet Kihniöön työtä ja vilkastuttaneet kouluja, harrastus- ja elinkeinoelämää. Lisäksi koko yhteisö on hyötynyt ennakkoluulojen vähentymisestä.

– Useimpien mielipide on, että miksei ihmiset saisi odottaa turvapaikapäätöstä tutussa paikassa, jonne he ovat juurtuneet. Hädänalaisten ihmisten lähettäminen pakettien tavoin toistuvasti eri osoitteisiin koetaan epäinhimillisenä, Hollo sanoo.

Kihniö haluaa tehdä "kyyjärvet"

Kihniössä toimii Pihlajalinnan pyörittämä 130-paikkainen vastaanottokeskus. Maahanmuuttovirasto päätti syyskuun lopussa vastaanottokeskuksen sulkemisesta maaliskuun loppuun mennessä.

Adressin kerääjät toivovat, että Kihniössä voisi tapahtua ns. kyyjärvet. Siellä kuntalaisten puolustus muutti Maahanmuuttoviraston päätöstä siten, että vaikka vastaanottokeskus virallisesti lopetetaan, turvapaikanhakijat saavat jäädä paikkakunnalle odottamaan lopullista päätöstä.

Hollo kritisoi hallituksen politiikkaa. Hän epäilee, että poliitikot ovat tehneet äänekkäiden vastustajien perusteella virheellisen päätelmän.

– Hallituksen politiikka tuntuu perustuvan sille ajatukselle, että suurin osa ihmisistä kokee nämä tulijat uhkaksi. Kuitenkin ne ihmiset, jotka konkreettisesti tulevat tekemisiin turvapaikanhakijoiden kanssa, niin heidän suhtautumisensa onkin muuttunut.

Adressi on avoinna ja allekirjoitettavana mm. Kihniön kirjastossa 26. lokakuuta asti. Kuntalaiset aikovat toimittaa adressin Maahanmuuttovirastoon lokakuun lopussa.