1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yleiskaava

Kaupunkiaktiiveilta sopuratkaisu: "Keskuspuisto-kiistassa tahatonta ja tarkoitushakuista väärin ymmärtämistä"

Urban Helsinki -kollektiivin mukaan Keskuspuiston luontoarvot voidaan säilyttää ja samalla asuntorakentamisen tavoitteet täyttää.

yleiskaava
Kartta
Urban Helsingin suunnitelma A Keskuspuiston rakentamiseksi.Niilo Tenkanen / Urban Helsinki

Arkkitehdeistä, kaupunkisuunnittelun ammattilaisista ja kaupunkiaktiiveista koostuva Urban Helsinki -kollektiivi esittää sopuratkaisua Keskuspuistoa koskevaan kiistaan.

Helsingin uudessa yleiskaavaehdotuksessa Keskuspuistoa aiotaan nakertaa Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardin ja asuntorakentamisen tieltä. Ehdotus on saanut luonnonsuojeluväen takajaloilleen, ja nyt myös valtuustoryhmissä epäröidään, pitäisikö puistoon rakentaa vai ei.

Urban Helsingin mukaan keskustelu on turhaan lähtenyt vastakkaisille raiteille, ja muun muassa kaupunkisuunnitteluvirasto on jäykällä viestinnällään tarjonnut lisää sytykkeitä kärhämään.

Yleiskaavaehdotuksessa kartta on jaettu "suurpiirteisesti" pikseleihin, jotka teoreettisesti avaavat mahdollisuuden rakentaa pikseleiden reunaan saakka. Pikselikartalla (siirryt toiseen palveluun) näyttää, että Keskuspuisto on paikoin kaventumassa poikki.

Vaikka yleiskaavavalmistelussa rakentamispikseleitä on poistettu muun muassa Pirkkolan ja Maunulan alueelta, liikkeellä on edelleen alkuperäiseen ehdotukseen sovitettu visiokuva (ks. kuva alla).

Urban Helsingin mukaan kuva on jättänyt tilaa "tahattomalle ja tarkoitushakuiselle väärin ymmärtämiselle".

– Nykypäivänä kaupunkisuunnitteluviraston on syytä tarkistaa suunnitelmiaan ajoissa päätöstenteon rinnalla, jotta asiat eivät kriisiytyisi, sanoo kollektiivin jäsen, suunnittelumaantieteilijä Timo Hämäläinen.

Näin sopu syntyisi

Kollektiivi on valmistellut yleiskaavaehdotuksen rinnalle kaksi vaihtoehtoista esitystä. Molemmissa rakennettaisiin 1 250 000 kerrosneliömetriä tai enemmän, ja rakennusten keskikorkeudeksi asetettaisiin 7-8 kerrosta. Asuntoja syntyisi noin 20 000 ihmiselle ja työtiloja noin 5 000:lle.

Luontoarvot ja rakentaminen sovitettaisiin yhteen muun muassa seuraavilla ratkaisuilla:

– Pirkkolan kohdalle rakennettaisiin nykyistä esitystä vähemmän taloja ja korttelirivissä olisi katkoksia kaikkein herkimmissä kohdissa.

– Menetettyjä puistoalueita Pirkkolassa kompensoitaisiin muuttamalla osa alueen pysäköintikentistä takaisin puistoksi ja rakentamalla tilalle esimerkiksi pieni pysäköintitalo.

- Hämeenlinnanväylän tiealuetta siirrettäisiin sopivissa kohdissa kohti länttä ja tien leveyttä kavennettaisiin esimerkiksi Pikkuhuopalahdentien tapaan 45 metriin.

- Kaikkein tiiveimmin rakennettaisiin pikaraitioteiden (Raide-Jokeri ja Bulevardin raitiotie) risteyskohdassa sekä uuden Haaganpuron juna-aseman ympärillä.

- Mannerheimintien / Hämeenlinnanväylän bulevardin kehittämiseen liitettäisiin Huopalahden aseman seutu ja Pikku-Huopalahden pohjoisosa, jotka nyt on kaavoitettu "lähiömäisellä otteella" – ts. myös näillä seuduilla rakentamista tiivistettäisiin.

- Haaganpurosta tehtäisiin "hieno ulkoilureitti taimenten ja virtavesieliöstön viihtymistä unohtumatta". Nykyisellään pitkään maan alla kulkeva puro käännettäisiin kulkemaan rummussa ainoastaan bulevardin ja muut kapeat katuosuudet alittaessaan. Bulevardin reunoilla puro voisi kulkea korttelien keskellä kuten Monikonpuro Leppävaarassa tai Cheonggyecheon-puro Soulissa.

Urban Helsinki: Tavoitteisiin voi päästä monella tapaa

Timo Hämäläinen kertoo, että vaihtoehtoisia suunnitelmia tehtiin peräti kaksi sen osoittamiseksi, että suunnittelukysymykset voi ratkoa usealla tapaa tavoitteista tinkimättä.

– Haluamme viestiä että bulevardi-idean toteuttamiseen ja Keskuspuiston huomioimiseen ei ole ainoastaan yhtä ratkaisua.

Keskeisin ero kahden suunnitelman välillä on se, että suunnitelmassa B rakentaminen sijoittuu kauemmaksi Pirkkolan liikuntapuistosta kuin suunnitelmassa A. Lisäksi suunnitelmassa B katulinjat ja korttelit ovat hitusen "suurkaupunkimaisempia".

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee yleiskaavaehdotusta ensi maanantaina. Valtuuston päätettäväksi asia etenee marraskuun alussa.

Urban Helsingin ehdotus: Keskuspuisto ja Mannerheimin bulevardi (siirryt toiseen palveluun)

Osa ensimmäistä ehdotusta Helsingin uudeksi yleiskaavaksi.  Tähän versioon on jo Keskuspuiston kohdalle tehty pieniä muutoksia.
Urban Helsingin arvostelema vanhentunut visiokuva Keskuspuistosta.Tapani Rauramo / Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Lue seuraavaksi