1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Lipponen: Suhteellisuus heittää Guggenheimissa

Arkkitehtuurituurin Finlandia-voittajan valinnut Paavo Lipponen haluaisi Suomeen kunnon designmuseon. Lipposen mielestä museo olisi Guggenheimia tärkeämpi.

Ylen aamu
Ylen aamu-tv: Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto
Ylen aamu-tv: Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto

Tämänvuotisen arkkitehtuurin Finlandia-voittajan valinnut entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen jatkoi suomalaisen arkkitehtuurin ylistystä Ylen aamu-tv:ssä perjantaina. Rovaniemen jalkapallostadionin uuden Railo-katsomorakennelman lisäksi Lipponen kehottaa kansalaisia tutustumaan myös muihin palkintoehdokkaisiin.

– Kyllä nämä pitää nähdä. Menkää saunaan. Menkää hiljentymään. Menkää teatteriin. Ja menkää jalkapallo-otteluun.

– Se katsomo pitää nähdä nimenomaan sieltä kentän puolelta. Se on kuin antiikin temppeli, joka on noussut pohjoisen taivaan alle, Lipponen hehkuttaa Rovaniemen Railoa.

Designmuseo sopisi itsenäisyyden juhlavuoteen

Railo maksoi alle viisi miljoonaa euroa. Lipponen muistuttaa, että Helsinkiin kaavaillun Guggenheim-museon kustannukset on arvioitu 150-200 miljoonaan euroon. Lipponen nostaakin Guggenheimin edelle kunnon designmuseon.

– Puhutaan Guggenheimista, vaikka meillä ei ole edes kunnollista arkkitehtuurin designmuseota. Kyllä tässä nyt suhteellisuus heittää.

– Kun nyt on itsenäisyyden juhlavuosi tulossa, niin siihen pitäisi kuulua tämän asian hoitaminen.

Lipponen heittää pallon nykypäättäjille.

– Kyllä se lähtee aina tuolta korkeimmalta taholta, Lipponen painottaa.

"Suomalainen arkkitehtuuri maailmanluokkaa"

Intohimoisena arkkitehtuurin ystävänä tunnettu Lipponen ei jätä käyttämättä tilaisuutta suomalaisen arkkitehtuurin ylistämiseen.

– Julkinen valta ja media eivät arvosta arkkitehtuuria riittävästi. Meillä on maailmanluokan arkkitehtuuria. Me olemme siinä ehdottomalla huipulla, millään muulla kulttuurin alalla emme ole yhtä korkealla.

Lipponen huomauttaa myös arkkitehtuurin merkityksestä yhteiskunnalle.

– Rakennukset voivat kohottaa ihmisten henkistä hyvinvointia, Lipponen kiteyttää.

 

Lue seuraavaksi