Juomatehtaan henkilöstövähennyksistä riitaa – Hartwallin irtisanomiset oikeuteen

Nollatuntisopimuksellisten työntekijöiden käytöstä Hartwallin Lahden tehtaalla on kehkeytynyt oikeusriita.

irtisanominen
Liukuhihna Hartwallin Lahden tehtaalla.
Yle

Noin kolmekymmentä kevään 2014 yt-neuvottelujen päätteeksi Hartwalilta irtisanottua työntekijää on nostanut yhtiötä vastaan kanteet laittomasta työsuhteen purkamisesta.

Taustalla on se, että yhtiö on käyttänyt irtisanottujen työntekijöiden töiden päättymisen jälkeen nollatuntisopimuksella työskenteleviä työntekijöitä. Hartwallin mukaan heitä on kutsuttu töihin vain silloin, kun töitä on ollut tarjolla.

Yt-neuvottelujen seurauksena Hartwall vähensi väkeään Lahdessa runsaalla 40:llä pari vuotta sitten.

Heistä valtaosan työt päättyivät syksyllä 2014, mutta yksi työntekijä laitettiin kilometritehtaalle jo saman vuoden toukokuussa.

Hänen osaltaan riitajuttu irtisanomisesta on ollut jo Päijät-Hämeen käräjäoikeuden valmisteluistunnossa.

Irtisanottu hakee Hartwallillta ensisijassa 18 kuukauden palkkaa vastaavaa korvausta laittomista potkuista. Rahassa mitattuna summa on noin 47 000 euroa.

Toissijaisena kanteena Hartwallilta perätään noin 25 000 euron suuruista korvausta takaisinottovelvollisuuden rikkomisesta.

Töiden päättymisen jälkeen kantaja oli työttömänä lähes kahden vuoden ajan. Kanteen mukaan Hartwall on kuitenkin syksyllä 2014 palkannut irtisanotun osastolle useita työntekijöitä eikä töitä ole tarjottu takaisinottovelvollisuuden voimassa oloaikana irtisanotulle.

Oikeudessa Hartwall vastustaa kannetta kokonaisuudessaan. Se perustelee irtisanomista yhtiössä suoritetuilla uudelleenorganisointi- ja vähentämistoimilla, joiden takia kantajan työtehtävät ovat vähentyneet.

Hartwallin mukaan uusia työntekijöitä on pestattu määräaikaisiin työsuhteisiin kesän lomasesongin ajaksi. Kanteeseen antamassa vastauksessa yhtiö sanoo myös tarjonneensa irtisanotulle määräaikaista kesätyötä, mutta sitä ei ole otettu vastaan.

Jutun pääkäsittely pidetään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa marraskuun 15. päivä.