Professori: Poliitikot lyhytnäköisiä – maahanmuuttajien ammattitaito pitäisi hyödyntää

Päätöksentekijät ovat suuren yleisön suosion varassa. Ratkaisuja tehdään tutkijan mukaan korkeintaan neljän vuoden tähtäimellä.

maahanmuuttopolitiikka
Kaksi huivipäistä naista odottaa pääsevänsä tien yli.
Henrietta Hassinen / Yle

Tampereen yliopiston tutkija hämmästelee Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Esimerkiksi perheiden yhdistämiseen liittyvät ratkaisut ovat hänen mukaansa lyhytnäköisiä.

– Päätöksiä tehdään vaaleja odotellessa vain muutaman vuoden perspektiivillä, professori Pirkko Pitkänen huokaa.

Tampereen yliopiston transnationaalisuuden tutkimuskeskuksessa toimiva Pitkänen näkee demokratian tässä mielessä ongelmana. Päättäjät keskittyvät helposti ainoastaan äänestäjien suosion kalasteluun.

Suomi on sulkeutunut verrattuna hyvin moneen Euroopan maahan.

Pirkko Pitkänen

Tulokset näkyvät turvapaikanhakijoiden kohtelussa. Osa tulijoista on korkeasti koulutettuja, mutta heidän taitojaan ei käytetä hyväksi.

Suomessa tiheä seula

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvitti viime keväänä pääkaupunkiseudulle tulleiden turvapaikanhakijoiden koulutusta. Lähes viidenneksellä oli korkeakoulututkinto ja vielä useammalla keskenjääneitä yliopisto-opintoja takanaan.

– Heillä on myös monenlaista ammatillista osaamista ja käytännön taitoa. Tätä kannattaisi käyttää hyväksi, Pirkko Pitkänen painottaa.

Tutkija näkisi mieluusti, että turvapaikanhakijoita integroitaisiin aidosti suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Hänen mukaansa osa suomalaisista kuitenkin katsoo, ettei tänne tarvita enää uusia ihmisiä.

– Suomi on sulkeutunut verrattuna hyvin moneen Euroopan maahan, professori toteaa.