Poliisi: Lahden viimeaikaiset tuhopoltot luultavasti liittyvät toisiinsa

Tuhopoltot ovat vaikeita selvittää, koska tekijästä jää harvoin todisteita palopaikalle.

tulipalot
auto
Hilda Rautavirran auto paloi kymmenen päivää sitten.Hilda Rautavirta

Lahdessa liikkuu tuhopolttaja. Ahtialassa paloi toissaviikoilla autokatos ja sen mukana neljä autoa. Ankkurissa oli alkuviikolla roskakatoksen palo, jossa vaurioitui kolme henkilöautoa. Torstain ja perjantain välisenä yönä syttyi tulipalo Ahtialassa autoromuttamolla, jossa tuhoutui kymmenittäin purkuautoja.

Kaikki palot ovat tahallaan sytytettyjä, ja niistä on syntynyt huomattavat aineelliset vahingot.

Markku Vornanen

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Vornanen sanoo, että Lahden viimeviikkoiset palot luultavasti liittyvät toisiinsa. Tapausten tutkinta on poliisilla vielä kesken.

– Kaikki palot ovat tahallaan sytytettyjä, ja niistä on syntynyt huomattavat aineelliset vahingot, Vornanen sanoo.

Tuhopoltot ovat vaikeita selvittää, koska tekijästä ei useinkaan jää todisteita palopaikalle. Autoromuttamolla syttyivät tuleen samat autot, jotka paloivat Ahtialassa muutama viikko sitten.

Poliisi kaipaa yleisön havaintoja, erityisesti epäilyttävistä liikkujista palopaikoilla. Lahdessa oli tuhopolttojen sarja myös vuosia sitten. Vornanen sanoo, että kovin vanhoja asioita ei kannata yhdisteellä toisiinsa.

– Jos vanhoja asioita ja uusia tapahtumia, pitää jotakin kättä pidempää tulla esille, Vornanen sanoo.

Roskakatokseen avaimilla?

Hilda Rautavirran auto paloi Ahtialan tuhopoltossa 1,5 viikkoa sitten. Hän tuli kotiinsa 3. lokakuuta iltakymmenen aikaan. Hän kuuli, että roskiskatoksen ovi meni kiinni, mutta ei kiinnittänyt asiaan huomiota.

palo
Romuttamolla paloi useita autoja.Juha-Petri Koponen/Yle

Seuraavaksi hän kuuli ison pamauksen, joka kuului auton tuhoutumisesta. Hän katsoi ikkunasta, mitä tapahtuu ja huomasi asfaltin hohkavan oranssia.

– Roskiskatos oli ilmiliekeissä. Soitin heti hätänumeroon ja palokunta tuli paikalle nopeasti, Rautavirta sanoo.

Roskiskatos oli ilmiliekeissä. Soitin heti hätänumeroon ja palokunta tuli paikalle nopeasti.

Hilda Rautavirta

Rautavirran naapuri oli nähnyt tummansinisen auton ja huppupäisiä miehiä poistuvan paikalta palon syttymisen aikaan. Rikospaikkatutkijoiden mukaan roskakatokseen olisi menty avaimella.

Rautavirran auto ja sen vieressä ollut naapurin Opel Corsa tuhoutuivat totaalisesti. Lisäksi kaksi muuta autoa roskikatoksen paloivat pahasti. Roskakatoksesta on enää hiiltyneet seinät jäljellä.

Ahtialassa myös muuta epämääräistä toimintaa

Vähän aikaa sitten Rautavirran mies esti vesijetin varastamisen. Pihalta kuului epäilyttäviä ääniä ja mies meni parvekkeelle katsomaan, mistä on kyse. Käynnissä olevan auton valokiila osoitti naapurin vesijettiä ja kuului metallinen kilaus.

auto
Ahtialassa roihusivat autot ja roskakatos.Hilda Rautavirta

– Se kuulosti siltä kuin rautaleikkureilla olisi leikattu metallia. Kun mieheni ilmestyi parvekkeelle, auto kaasutti äkkiä pois, Rautavirta sanoo.

He ilmoittivat vesijetin omistajalle asiasta, minkä jälkeen naapuri suojasi jettinsä paremmin. He eivät tehneet poliisille ilmoitusta, koska mitään ei varastettu.