Hyppää sisältöön

Tutkija iloitsee karjalankielisestä Wikipediasta: "Suuri askel"

Netin avoimen tietosanakirjan Wikipedian artikkeleita voi lukea nyt myös livvinkarjalaksi.

Tutkija Natalia Giloeva Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselta. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Radion karjalankielisistä uutisista tuttu ankkuri Natalia Giloeva on tyytyväinen livvinkarjalaksi käännettyihin Wikipedia-artikkeleihin, joita on jo noin 3 200. Lisää valmistuu kaiken aikaa.

Karjalankielinen Wikipedia on suuri askel vähemmistökielemme kehittämiselle ja elvyttämiselle.

Natalia Giloeva

Vastajulkaistua karjalankielistä Wikipediaa (siirryt toiseen palveluun) on päivitetty kaikkiaan yli sadan hengen voimin. Artikkelit ovat kuten Wikipediassa yleensäkin maan ja taivaan väliltä – luettavaa on muun muassa maantiedosta, kulttuurista ja tieteestä.

Giloeva työskentelee Itä-Suomen yliopiston Kiännä-hankkeen koordinaattorina ja lisäksi karjalan kielen tutkija ja opettaja.

– Karjalankielinen Wikipedia on suuri askel vähemmistökielemme kehittämiselle ja elvyttämiselle, sanoo Giloeva tyytyväisenä.

Myöhemmin artikkeleita on tarkoitus kääntää myös varsinaiskarjalaksi ja lyydiksi.

Yle aloitti karjalankieliset radiouutiset helmikuussa 2015. Uutislähetykset ovat kuunneltavissa myös Yle Areenassa sekä Yle Uudizet karjalakse -verkkosivulla. Yle Uudizet karjalakse -verkkosivuilla voi lisäksi lukea karjalankielisiä uutisartikkeleita.

Karjalan kieli rynnistää sosiaaliseen mediaankin. "Venäläinen Facebook" VKontakte on saamassa ominaisuuden, joka mahdollistaa oman profiilin hallinnoinnin karjalaksi.

.
.