Salossa investoidaan talouden ahdingosta huolimatta

Kaupunki satsaa 20 miljoonaa muun muassa Perniön varhaiskasvatuksen tiloihin ja Metsäjaanun alueen kunnalistekniikkaan.

Salo
Ihmisiä ostoksilla torilla
Paula Koskinen / Yle

Salon kaupungin tärkein haaste tulevana vuonna on uusien yritysten ja työpaikkojen saaminen kaupunkiin. Kaupunki joutuu korottamaan kiinteistöveroprosenttia 0,90 prosentista 0,95 prosenttiin ja muun kuin vakituisen asunnon prosenttia 1,15 prosentista 1,30 prosenttiin. Näiden korotusten yhteisvaikutus on noin puoli miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Antti Rantakokon mukaan perusasiat pystytään kaupungissa hoitamaan.

Tässä on varautumista myös tulevaisuuteen eli terveyspalveluissa tehdään rakenteellisia muutoksia.

Antti Rantakokko

– Tämä ei ole leikkausbudjetti. Tässä on varautumista myös tulevaisuuteen eli terveyspalveluissa tehdään rakenteellisia muutoksia. Kouluverkkoon puolestaan ei tehdä rakenteellisia muutoksia, kertoo Rantakokko.

Osana sote-uudistukseen valmistautumista kaupunki toteuttaa rakennemuutosta luopumalla Perniön vuodeosastosta ja uusiokäyttämällä Salon sairaalasta vapautuneet synnytysosaston toimitilat.

Vuoden 2016 aikana vakinaisen henkilöstön määrä laski pysyvästi alle 3000 ja määrä jatkaa laskua pääosin luonnollisen poistuman myötä.

Investointeihin lainarahaa 20 miljoonaa

Salon kaupungin investointisuunnitelma on noin 20 miljoonaa. Se on selvästi edellisiä vuosia suurempi. Yli miljoonan euron hankkeita ovat Perniön varhaiskasvatuksen tilaratkaisut (noin 2,5 miljoonaa) ja Metsäjaanun teollisuusalueen kunnallistekniikka (noin 1,8 miljoonaa).

Talousarviossa varaudutaan myös huippunopean Hyperloop-junan suunnitteluun. Elektroniikkamuseo koetaan myös tärkeäksi, vaikka sen sulkemista on jopa esitetty. Se valmistautuu maamme 100-vuotisjuhlavuoteen. Museoon toteutetaan show room, joka esittelee tätä päivää ja tulevaisuutta sekä salolaisen teollisuuden tuotteita ja innovaatioita.

Salon kaupunki on mukana myös huippunopean Hyperloop-junan selvitystyössä.