"Ollaanpas nyt hillitysti" – Soini pyytää suomalaisilta kunnioitusta Bangkokissa

Thaimaalaiset pukeutuvat nyt mustiin, mutta suruajan jälkeen puna- ja keltapaitojen poliittiset kiistat voivat levitä kaduille.

Yle maailmalla: Peking
Ulkoministeri Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini vierailee Bangkokissa.Mika Mäkeläinen / Yle

EU:n ja Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin ulkoministerikokous Bangkokissa käynnistyi vaisusti ilman seremonioita, koska ulkoministerit saapuivat kaupunkiin juuri kun Thaimaassa alkoi maansuru.

Ulkoministeri Timo Soini on vaikuttunut siitä, millaista kansansuosiota kuningas Bhumibol nautti. Kuninkaan torstaisen kuoleman jälkeen tunnelma Bangkokissa on ollut Soinin mielestä hyvin apea ja surullinen, ja se täytyy suomalaistenkin turistien nyt ottaa huomioon.

– Ollaanpas nyt hillitysti ja kunnioitetaan tämän kansan surua. Normaalisti voi elää, nauttia lomastaan, käydä syömässä ja näin, mutta otetaan hillitysti, Soini kehottaa.

Thaimaalaisia torilla.
Thaimaalaiset ovat pukeutuneet mustiin suruajan vuoksi.Mika Mäkeläinen / Yle

Myötätunnosta huolimatta EU-maiden ja Thaimaan välejä hiertää Thaimaan sotilashallitus. Demokratian syrjäyttämisen takia Soini ei olisi edes harkinnut kahdenvälistä ulkoministerivierailua Thaimaahan, mutta Asean-kokouksen yhteydessä toteutettavaa vierailua Soini pitää hyvänä.

Thaimaan sotilashallitus on lupaillut vaaleja ensi vuodeksi. Järjestyksen säilyminen maassa ei ole varmaa, sillä kuninkaan kuoleman myötä hävisi tärkein Thaimaata yhdistävä ja koossa pitävä voima.

– Kun se kaikkein suurin suruaika on ohi, niin minkä värisiä paitoja tänne sitten ilmestyy kadulle, Soini miettii.

Hän viittaa siihen, että monarkian ja sotilashallituksen kannattajat ovat marssineet keltaisissa paidoissa, ja syrjäytetyn pääministerin Thaksin Sinawatran kannattajat punaisissa.

Juuri nyt suurin osa bangkokilaisista on pukeutunut mustiin suruajan takia.

Filippiinien presidentin ”kielenkäyttö katupoikatasolla”

Thaimaa ei ole Asean-maista ainoa, jossa demokratia on ottanut takapakkia. Tuorein tapaus on Filippiinien keväällä valittu presidentti Rodrigo Duterte, joka on aloittanut huumesodan keinoja kaihtamatta. Lähes 4 000 huumekaupasta epäiltyä on ammuttu kaduille.

– Hänen kielenkäyttönsä on katupoikatasolla ja muutenkaan menetelmät eivät vastaa oikeusvaltion periaatetta. Huumekauppa on vakava asia, mutta ei voida antaa tällaista vapaata valtakirjaa teloitella ihmisiä kaduille, Soini toteaa.

Soinin mukaan filippiiniläisellä diplomaatilla oli ”hikikarpaloa otsassa” hänen joutuessaan selittämään presidentti Duterten edesottamuksia EU-maiden ja Asean-maiden ulkoministerikokouksessa.

Lippuja ja Thaimaan kuninkaan kuva EU- ja Asean-maiden kokouspaikan ulkopuolella Bangokissa.
Kuninkaan kuva koristaa EU- ja Asean-maiden kokouspaikan edustaa.Mika Mäkeläinen / Yle

Venäjälle ehkä henkilöpakotteita

Bangkokin ulkoministerikokouksen jälkeen EU-maiden ulkoministerit tapaavat maanantaina Luxemburgissa, jossa nousevat esille Venäjän pommitukset Syyriassa.

– Kyllä tämä on typerryttävää, että tällainen moukarointi saa jatkua, Soini sanoo ja harmittelee koko kansainvälisen yhteisön toimettomuutta Aleppon pommitusten suhteen.

– Ei kukaan, jolla vähänkin tuntoa on, voi katsella tällaista pommittamista, jossa lapsia ja naisia kuolee isoja määriä, ilman sydämentykytystä, Soini sanoo.

Soinin mukaan uusiin Venäjän-vastaisiin pakotteisiin on vielä matkaa, mutta jos niihin päätetään EU:ssa turvautua, todennäköisimmin kyse olisi nimettyihin henkilöihin kohdistuvista pakotteista.