1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lasten käyttäytymisongelmia hoidetaan etänä verkossa – "Käyttäytyminen on parantunut huomattavasti"

Voimaperhe-ohjelmalla tuetaan perheitä, joissa lapsilla on käyttäytymiseen liittyviä ongelmia.

Kotimaan uutiset
Lapsi pitelee kahta hymynaama-korttia käsissään.
Kuvituskuva. Voimaperhe-hoito-ohjelma tukee perheitä, joissa lapsella on havaittu käyttäytymiseen liittyviä ongelmia. Leivolan päiväkoti

Tilanne kotona oli kaoottinen. Perheen nelivuotiaalla lapsella oli ylivilkkautta ja raivokohtauksia, eikä nukahtaminen tahtonut onnistua.

Tuen hakeminen oli haastavaa. Perheneuvolassa odotti pitkä jono.

Sitten kainuulaisen perheen äiti, Tuuli, täytti lomakkeen nelivuotiaan neuvolatarkastuksen yhteydessä, ja perheelle tarjottiin tukea.

Kyseessä oli Voimaperhe-ohjelma, joka on toiminut eri maakunnissa jo muutamia vuosia. Kyse on ennaltaehkäisevästä toiminnasta, jossa lapsiperheitä tuetaan 11 viikon ohjelmassa etänä.

Viikot pitävät sisällään esimerkiksi puhelinkeskusteluja perhevalmentajan kanssa ja verkon koulutusmateriaaleja. Hoito-ohjelmassa on viikottain erilaiset teemat, joiden parissa työskennellään.

On tästä hyötyä myöhemmässäkin vaiheessa, että on puututtu ongelmiin.

Tuuli

Vuosi on kulunut ja moni ongelmista on pienentynyt tai kadonnut, Tuuli kertoo. Arki on tavallisempaa.

– Sain ainakin uusia vinkkejä, miten toimia, ja lapsen käyttäytyminen on parantunut huomattavasti, Tuuli sanoo.

Tulokset ovat hyviä

Kyse on ennaltaehkäisevästä toiminnasta, alleviivaa ohjelmaa kehittänyt projektipäällikkö Terja Ristkari Turun yliopistolta.

Perheet valitaan ohjelmaan neuvolakyselyn perusteella, jossa kartoitetaan mahdollisia käyttäytymisen ja arjen ongelmia. Vanhemmat vastaavat etukäteen kyselyyn nelivuotiaiden neuvolatarkastuksen yhteydessä. Kyselyn saavat maakunnissa kaikki perheet, joissa on nelivuotias lapsi.

Tällä hetkellä mukana ovat Kainuun lisäksi Varsinais-Suomi, Etelä-Karjala, osa Uudenmaan kunnista sekä osa Tampereesta. Laajentumista on kuitenkin tiedossa. Ristkari kertoo, että hoito on edullisempaa kuin perinteisin menetelmin.

Ohjelmassa todella ihanasti herätellään yksinkertaisia perusajatuksia.

Milla

– On ajan hengen mukaista, että pyritään vahvistamaan uuden teknologian tarjoamia mahdollisuuksia hoidon tarjoamisessa. Tämä tarkoittaa sitä, että pystymme tarjoamaan tämäntyyppisiä ohjelmia myös ihmisille, jotka eivät asu esimerkiksi kasvukeskuksissa, Ristkari sanoo.

Tulokset ovat vakuuttavia, osoittaa ohjelmista kerätty palaute. Menetelmä on todettu myös tutkimuksissa tehokkaaksi.

Toinen hankkeessa mukana ollut kainuulainen äiti, Milla, kehuu myös ohjelmaa. Se on antanut välineitä arkirutiineihin ja tukenut myös omaa jaksamista.

– Olin todella väsynyt, olen pitkään ollut kotiäitinä useamman lapsen kanssa. Koin todella raskaasti, että oli hankala joka päivä selvitellä samoja lasten välisiä riitoja, Milla kertoo.

– Tämän kautta on saanut itseäänkin kuntoon ja tilannetta laukeamaan, Milla kehuu.

Muutos näkyy arjessa

Ohjelmassa käydään läpi viikottain erilaisia teemoja ja tarjotaan välineitä arjen tilanteisiin ja ongelmakohtiin. Millan mielestä ajanjakso on riittävän pitkä, jotta ohjeet jäävät hyvin mieleen.

Yksi ohjelman kantavista teemoista on, että lapsia tulisi kehua hyvistä teoista ja kannustaa niihin.

– Tämä on todella hyvä väline vanhemmuuden tukemiseen. Ohjelmassa käydään ihan tavallisia asioita, jotka liittyvät arkeen ja vanhemmuuteen, Milla kertoo.

– Ohjelmassa todella ihanasti herätellään yksinkertaisia perusajatuksia.

Grafiikka, jossa erilaisia lapsi- ja aikuishahmoja
Projektipäällikkö Terja Ristkari kuvailee, että hoito-ohjelmaan on matala kynnys osallistua, eikä sen ansiosta perheiden tarvitse matkustaa mihinkään. Kuvituskuva.Stina Tuominen / Yle

Myös ohjelmassa mukana ollut Ilona kehuu, että ohjelma on antanut paljon tukea käytäntöön. Sieltä saadut vinkit ovat auttaneet myös muiden lasten kanssa.

Arjessa muutos näkyy parempana ilmapiirinä ja kiukuttelun vähentymisenä. Aikuinen alkoi saamaan tahtonsa läpi, kun ei ryhtynytkään olemaan vihainen.

– Minulle oli tärkeintä huomata, että miten paljon saa aikaan sillä, että kehuu omaa lasta ihan pienistä asioista, hän kertoo.

– Vaikka itsellä ja muillakin ihmisillä on maalaisjärjellä ne työkalut päässä, niin ei niitä välttämättä tule ajateltua, Ilona pohtii.

Ennaltaehkäisy on olennaista

Joitakin ongelmiakin on. Yksi perheistä oli kokenut esimerkiksi hankalaksi löytää riittävästi aikaa materiaaleille. Suuria epäkohtia ei kuitenkaan oltu havaittu.

Tuuli kokee tärkeäksi sen, että ongelmiin puututaan ja tukea tarjotaan.

– On tästä hyötyä myöhemmässäkin vaiheessa, että on puututtu ongelmiin. Nyt ne eivät siirry lapsen mukana esimerkiksi kouluun tai muualle, Tuuli pohtii.

Tämä on todella hyvä väline vanhemmuuden tukemiseen.

Milla

Samoilla linjoilla on myös Milla. Hän korostaa, että on tärkeä ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia, jos kohonneita riskejä on. Hän alleviivaa myös, ettei ohjelmaan osallistuminen tarkoita, että lapsessa tai perheessä olisi jotain vialla.

Milla kertoo, että on kysynyt ohjelmalta mahdollisuutta välittää koulutuksessa annettuja materiaaleja eteenpäin veljelleen. Hän kokee, että ohjelmasta olisi apua kaikille.

– Tämmöistä ohjausta voisi enemmänkin ihan neuvolatasollakin antaa ihmisille, Milla sanoo.

Perheenäidit esiintyvät jutussa nimettöminä lasten yksityisyyden suojaamiseksi.

Lue seuraavaksi