Analyysi: Näin Sipilä valinnee uuden ministerin – päätöksiä tulossa lähiviikkoina

Asiaa ei vatuloida keskustan eduskuntaryhmän tai puoluehallituksen kanssa, kuten aiempina vuosina on ollut tapana.

politiikka
Riikka Uosukainen
Riikka UosukainenKalevi Rytkölä / Yle

Keskustan elinkeinoministerin Olli Rehnin seuraajasta päättää pääministeri Juha Sipilä. Hänen asemansa on vahva, ja keskusta on siirtynyt käytäntöön, jossa pääministeri ajatuksiaan joiltakin sparraillen valitsee itse tiiminsä, johtoryhmänsä.

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi aamulla olettavansa, että pääministeri ottaa huomioon Suomen Pankin itsenäisen aseman, kun hän arvioi, missä vaiheessa Rehnin valtioneuvoston jäsenyys eli ministerinpesti päättyy. Se tarkoittaa sitä, että seuraajan nimitys tehdään lähiviikkoina ja Rehn jättäytyy vuoden vaihteessa pois ministerintehtävistä.

Rehnillä, kuten muillakin ministereillä, on käsissään useita hallitusohjelman hankkeita, joista osa on vielä täysin kesken. Tärkeimmän niistä, 21. marraskuuta hallituksen iltakouluun valmistuvan energia- ja ilmastostrategian, Rehn saa kuitata valmiiksi. Hanke pitää sisällään hallituksen ydintavoitteita uudesta työstä, bisneksestä ja teknologiasta. Rehn oli myös yksi kilpailukykysopimuksen kätilöistä ja voi ottaa siitä sulan hattuunsa, sikäli kuin se tuottaa tulevaa hyvää kansakunnalle.

Ministerirulettia on pyöritelty eduskunnan käytävillä viikkoja. Pääministeri Sipilä kertoi iltapäivällä blogissaan kutsuvansa puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen koolle 27. lokakuuta, jolloin uuden ministerin nimi on tiedossa.

Sipilällä on ministerin nimityksessä useita vaihtoehtoja. Rehnin paikalle voidaan valita seuraaja suoraan eduskuntaryhmästä tai sen ulkopuolelta. Ulkopuolinen oma ehdokas olisi voinut olla sipilämäinen valinta vielä vuosi sitten, mutta ei ilmeisesti enää. Hallituksen ilmapiiri on kiristynyt, ja Sipilän uskotaan hakevan ministeritiimiin nykypolitiikan osaajaa, joka tuntee vastustajan liikkeet.

Eduskuntaryhmän sisältä mainitaan useimmin Mika Lintilä, joka on viidennen kauden kansanedustaja Pohjanmaalta. Viisikymppisen, talous-ja verokysymyksiin perehtyneen Lintilän arvellaan sopivan Sipilän formuun ja olevan innokas tehtävään.

Myös valtiosihteeri Paula Lehtomäellä on mahdollisuus nousta kansanedustajaksi ja ministeriksi Rehnin tilalle. Lehtomäki on Sipilän luottonainen ja hänelle luonteva valinta, mutta kovin moni keskustalaisista ei tunnu pitävän Lehtomäen ministeriyttä todennäköisenä. Talvivaara pulputtaa elinkeinoministerin salkussa edelleen, mutta jokin toinen ministeritehtävä voisi Lehtomäelle sopia. Lehtomäki on valtiosihteerinä vaikutusvaltainen taustavaikuttaja. Hän kertoo tekstiviestissä lyhyesti pohtivansa uutta tilannetta.

Ministerikierrätys on toinen vaihtoehto. Mittava sote-valmistelu ja maakuntauudistus vaativat pitkäjänteistä urakointia koko hallituskauden, joten Juha Rehulan paikalle touko-kesäkuussa nousevan Annika Saarikon ja maakuntauudistusta vetävän Anu Vehviläisen arvellaan jäävän kierrätyksen ulkopuolelle.

Sipilä voisi halutessaan siirtää Rehnin tilalle ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen tai liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin ja nostaa heidän paikalleen edustajan ryhmästä. Bernerin ongelmana on eduskunnassa jatkuva Finavia-käsittely, jonka kohina seuraisi häntä uuteen tehtävään.

Kukaan esillä olleista seuraajaehdokkaista ei ole samalla tavalla itsestään selvä kuin Rehn itse oli Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Sipilän joukkue kevenee ainakin tilapäisesti punnituksessa, oli ministerinvalinnan lopputulos mikä tahansa.

Päivitetty 14:40 Keskustan eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksen päivämäärä sekä Lehtomäen kommentti.