1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rahapelit

Päävoitto illan pelissä? Sillä saisi kuusi tornitaloa, 500 puimuria tai Porin koulut kuntoon

Rahapelien pelaajat osaavat haaveilla. He miettivät, mitä kaikkea päävoitolla voisi hankkia. Tänään tarjolla olevalla 90 miljoonalla eurolla saisi Porin kokoisessa kaupungissa aikaan paljon.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Leikitään ajatuksella, että onni osuu kohdalle rahapelissä. Esimerkiksi tänään tarjolla olisi Eurojackpotissa 90 miljoonaa euroa. Kolme oman alansa osaajaa keksi niille nopeasti käyttöä. Rahasumma on sen verran suuri, että ajatus tuntuu heistäkin kutkuttavalta.

Koulut tai katuverkko kuntoon

Järjellä ajatellen voittopotti kannattaisi Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen mielestä sijoittaa. Sijoituksen tuotoilla voisi kunnostaa kaupunkia muutamalla miljoonalla eurolla vuosittain.

– Summalla saisi vaikka Porin torin ja sen ympäristön kunnostettua. Vaikka sille tehtäisiin mitä, ei puhuta kuin muutaman miljoonan euron kuluista.

Jos koko potti pistettäisiin sileäksi kerralla, saataisiin aikaan koko kaupungin alueella näkyviä muutoksia.

– Pystyisimme peruskorjaamaan kaikki kaupungin koulut tai pistämään pystyyn jokikeskuksen siltoineen ja peruskorjaamaan kaikki tiet.

90 miljoonaa euroa on yli 10 prosenttia kaupungin budjetista. Kaupunki käyttää investointeihin vuosittain noin 35 miljoonaa euroa, joten voittopotilla ne hoituisivat lähes kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

Puimurit maanviljelijöille

90 miljoonalla eurolla saisi Sampo Rosenlewilta noin 500 puimuria. Aluemyyntipäällikkö Kim Döfnäs kertoo, että määrä vastaa huippuvuoden tuotantoa.

– Markkinat ovat olleet Suomen mittakaavassa viime vuosina alakuloisia. Parhaimmillaan puimureita on myyty 400 vuodessa, mutta viime vuonna niitä myytiin vain 150.

Porilaiset viljelijät ilahtuisivat varmasti tällaisesta puimurilahjoituksesta, mutta Satakunnassa riittää peltoja niin paljon, että kaikkia ei tällä summalla saataisi tyytyväisiksi.

– Maakunnassa taitaa olla lähes 3 000 aktiiviviljelijää. Puimurit pitäisi varmaan pistää torille jakoon ja sanoa, että 500 ensimmäiselle riittää.

Kuusi uutta tornitaloa

Porissa on hiljattain saatu valmiiksi korkeuksia hipova tornitalo. Jos yläilmoihin kaipaavia olisi enemmänkin, saisi voittosummalla ostettua 6 uutta tornitaloa.

– Jos kerrostalossa on 60 neliön asuntoja, joiden neliöhinta on 6 000 euroa, olisi yhden asunnon hinta 360 000 euroa. Tällöin talo, jossa on 42 asuntoa, maksaisi 15 miljoonaa euroa, laskeskelee Hartelan aluejohtaja Timo Lundstedt.

Mahdollisuudet voittoon ovat todellisuudessa varsin pienet, mutta haaveilla voi aina.