Tsekki hakee ydinpolttoaineen loppusijoitukselle apua Suomesta

Suomalaisyhtiö Posiva on saanut miljoonien eurojen arvoisen sopimuksen Tsekistä.

Posivan loppusijoitusluolasto Onkalo sijaitsee Eurajoen Olkiluodossa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Suomalainen ydinjätteiden loppusijoitusyhtiö Posiva on saanut asiakkaan Tsekistä.

Tsekin valtion omistama ydinjätteiden käsittelystä vastaava Súrao on tehnyt Posivan kanssa palvelusopimuksen. Nelivuotisen sopimuksen arvo on 2,75 miljoonaa euroa.

Käytännössä sopimukseen kuuluu muun muassa yhteistyötä ydinjätteiden loppusijoituspaikan etsinnässä ja sijoituslaitoksen suunnittelussa. Posivan lisäksi mukana suunnittelussa ovat Geologian tutkimuskeskus, insinööritoimisto Saanio & Riekkola ja ruotsalainen SKB.

– Meillä on Tsekissä meneillään geologisen tutkimuksemme ensimmäinen vaihe, joka koskee seitsemää alustavasti valittua loppusijoituspaikkaa. Tarkoituksemme on valita loppusijoituslaitoksemme lopullinen sijaintipaikka vuoteen 2025 mennessä, Súraon toimitusjohtaja Jiří Slovák sanoo.

Yhteistyötä myös Suomessa

Posiva rakentaa parhaillaan ydinjätteen loppusijoitusluolastoa Eurajoen Olkiluotoon. Onkalo-luolaan loppusijoitetaan aikanaan Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloiden käytetty polttoaine.

Posiva tekee yhteistyötä myös Fennovoiman kanssa, mutta Fennovoiman tulevan ydinvoimalan polttoaineen loppusijoituspaikkaa ei ole vielä valittu.

Posiva Solutions -yhtiön toimitusjohtaja Mika Pohjonen sanoo, että nyt allekirjoitetun sopimuksen lisäksi Posiva on tehnyt jo muitakin, pienempiä yhteistyösopimuksia ulkomaille. Kesken on myös useita neuvotteluja, mikä kertoo suomalaisen loppusijoitusosaamisen arvostuksesta.