1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hallitus luopuu mylläkän nostaneista aikeista karsia yli 75-vuotiaiden vammaispalveluja

Peruspalveluministeri Juha Rehulan mukaan vammaispalvelujen säästötavoitteessa kuitenkin pysytään. Säästöjä ryhdytään etsimään uusilla keinoilla.

Kotimaan uutiset
Kalle Könkkölä ja Juha Rehula.
Selvitysmies Kalle Könkkölä on tyytyväinen peruspalveluministeri Juha Rehulan linjaukseen luopua ikärajasta vammaispalvelujen säästöissä.Toni Määttä / Yle

Peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan yli 75-vuotiaille suunnitellusta ikärajasta vammaispalveluiden säästöissä aiotaan luopua.

– Paljon puhetta aiheuttanut ikäraja vammaispalvelulakiin on jatkovalmistelusta pois pöydältä niin kuin selvitysraportissakin ehdotetaan, hän kertoo.

Aikeet karsia yli 75-vuotiaiden vammaispalveluja nostivat keväällä ison mylläkän. Rehulan mukaan ikäraja olisi ollut ongelmallinen.

Minulle on tärkeintä se, että saadaan tilanne selkeytettyä.

Juha Rehula

– Hallitusohjelma antaa tietyt velvoitteet säästää ja ministerin keskeisimpiä tehtävä on viedä eteenpäin asioita hallitusohjelmassa sovitulla tavalla. Kukaan ei olisi jäänyt ilman palveluja, jos ikäraja olisi tullut, mutta minulle on tärkeintä se, että saadaan tilanne selkiinnytettyä ja selkeytettyä.

Rehulan mukaan vammaispalvelujen säästötavoitteessa kuitenkin pysytään. Säästöjä vammaispalveluista lähdetään etsimään nyt selvitysmies Kalle Könkkölän viitoittamalla tiellä.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi viime keväänä vammaisjärjestö Kynnyksen toiminnanjohtajan Kalle Könkkölän tehtäväksi selvittää vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa hallitusohjelmaan kirjattua kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimista vammaispalveluissa.

Tämä oli niin houkutteleva ehdotus, minkä minä tein.

Kalle Könkkölä

Könkkölä luovutti selvityksensä perjantaina. Vammaispalveluissa on selvityksen mukaan mahdollista säästää kuntien rahaa jopa hallituksen vaatimaa enemmän ja turvata silti kaikkein keskeisimmät palvelut.

Könkkölän esityksen mukaan säästöjä voisi syntyä vähintään 74 miljoonaa euroa muun muassa poistamalla verotuksesta invalidivähennys ja järjestämällä kuljetuspalveluja uudella tapaa.

Ministeri ei yllättänyt Könkkölää

Kalle Könkkölä on ilahtunut ministerin linjauksesta. Mikäli ministerin lupaus toteutuu, se merkitsee hänen mielestään sitä, että ikääntyneet vammaiset saavat pitää palvelunsa. Muutoin tilanne olisi ollut karumpi.

– Syntymäpäivälahjaksi ensin olisi käynyt diakonissa onnittelemassa seurakunnasta ja sitten sosiaalityöntekijä sanomassa, että nyt palvelut loppuvat. On hyvä, että se poistuu.

Tämä on oikein hyvä uutinen.

Tiina Lappalainen

Könkkölälle Rehulan ilmoitus ei tullut yllätyksenä. Hän luotti siihen, että vaihtoehtoiset säästökohteet kelpaisivat.

– Tämä oli niin houkutteleva ehdotus, minkä minä tein. Ajattelin, että tämä olisi toteuttamiskelpoinen.

Invalidiliitossa kiitellään myös ministerin linjausta.

– Siitä on tullut huolestuneita yhteydenottoja, että kuinka käy, kun ikää tulee ja palveluja tarvitaan. Tämä on oikein hyvä uutinen, sanoo sosiaalipolittinen asiantuntija Tiina Lappalainen.

Juttua täydennetty 14.10.2016 klo 18.40 selvitysmiehen ja Invalidiliiton asiantuntijan kommenteilla.

Lue seuraavaksi