Hyppää sisältöön

Tiedätkö, kuinka käynnistät sydämen defibrillaattorilla? Katso video

Defibrillointi eli sähköiskun antaminen sydänpotilaalle on nykyään osa peruselvytystaitoja. Osaatko sinä auttaa sydänpotilasta?

Yle Uutiset Uusimaa: Tiedätkö, kuinka defibrillointi tapahtuu
Yle Uutiset Uusimaa: Tiedätkö, kuinka defibrillointi tapahtuu

Suomessa vuosittain noin 4 000 ihmistä saa äkillisen sydänpysähdyksen. Kun sydän pysähtyy yllättäen, on maallikon avulla usein ratkaiseva merkitys. Ohikulkijan on tärkeää tunnistaa tilanne, hälyttää apua ja kykyjensä mukaan aloittaa elvytys.

Sydänpysähdyksen syy on usein sydämen vakava rytmihäiriö eli kammiovärinä. Tällöin sydän on sähköisesti aktiivinen, mutta ei enää pysty pumppaamaan verta. Ensiaputoimenpide aikuiselle on nopea defibrillaatio. Defibrillaattori on laite joka pysäyttää hallitsemattoman värinän sähköiskulla, jotta sydämen oma tahdistusjärjestelmä voi alkaa taas toimia normaalisti. Maallikkokäyttöön tarkoitettuja defibrillaattoreita löytyy yhä useammista yleisistä paikoista, kuten esimerkiksi kauppakeskuksista ja asemilta.

Painelu-puhalluselvytys tärkeää osata

Erittäin tärkeää on osata myös painelu–puhalluselvytys, jonka avulla aivojen verenkiertoa voidaan pitää keinotekoisesti yllä, vaikka sydän olisi menettänyt kykynsä pumpata verta. Keskeytymätön elvytys hidastaa aivojen vaurioitumista ja pidentää olennaisesti aikaa, jonka kuluessa on vielä mahdollista palauttaa sydämen oma toiminta.

Euroopan elvytysneuvoston mukaan maallikkoelvytys eli satunnaisen paikalla olevan henkilön aloittama elvytys kasvattaa sydänpysähdyspotilaan selviämisennusteen 2−3‐kertaiseksi. Jos painelu–puhalluselvytys ja defibrillointi käynnistyvät 3–5 minuutissa, jopa kolme neljästä alkutilanteessa elottomasta selviää. Kuitenkin nykyään vain noin joka viides sydänpysähdyspotilas saa maallikkoelvytystä. Osaatko sinä auttaa?

Sunnuntaina 16.10. vietetään Euroopan elvytyspäivää.    

.
.