1. yle.fi
  2. Uutiset

Näitkö nämä viikon uutiset? Huumehelvettiin pilkottaa päivä, ja naiset avautuvat ahdistelusta

Uutisia myös Suomen viidennestä nobelistista, pikkutyttöjen unelmista ja todellisuudesta sekä pohjoiskorealaisen metron uumenista.

Ulkomaat
F.E. Sillanpää, A.I. Virtanen ja Martti Ahtisaari
Rauhannobelisti Ahtisaari kuvassa oikealla, mutta keitä ovat nämä muut miehet?Otava, Suomen Valokuvataiteen Museo, Petteri Paalasmaa / AOP, Yle Uutisgrafiikka

Suomessa hurrattiin viime viikolla maamme viidennelle Nobel-voittajalle, taloustieteilijä Bengt Holmströmille. Muuthan ovat presidentti Martti Ahtisaari, kirjailija F. E. Sillanpää ja... eikö tule mieleen? Tässä puolestaan tuoreen voittajan videovinkki tuleville nobelisteille tai muuhun menestykseen: "Täytyy löytää tie, jota muut eivät ole kulkeneet", Holmström sanoi Ylen haastattelussa.

hymyilevä tyttö
Kirjeevaihtajamme tapasivat venäläisen Polinan lisäksi tyttöjä muun muassa Intiassa, Yhdysvalloissa ja Kreikassa.Yle

Jos seitsenvuotiaalla venäläistytöllä Polinalla olisi taikasauva, hän voisi lentää ilman siipiä roosan värisessä maailmassa sinisen auringon alla. Niin hän maalaili, kun kysyimme kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi tyttöjen unelmia eri puolilla maailmaa. Päivä oli tarkoitettu myös muistuttamaan siitä, ettei tyttönä ole kaikkialla helppo olla. Joka seitsemäs sekunti maailmassa solmitaan avioliitto, jossa morsian on alle 15-vuotias lapsi.

Joukko naisia, joiden englannin- ja espanjankielisissä kylteissä lukee muun muassa: "Tämä loppuu tähän!", "Ottakaa raiskaukset vakavasti!" ja "Kädet irti minusta!".
Donald Trumpin laimea anteeksipyyntö ei tepsinyt New Yorkissa mieltään osoittaneisiin naisiin. Justin Lane / EPA

Tytöt ja heistä varttuvat naiset olivat viikon aihe myös Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin seksistisen kerskunnan vuoksi. Kun kirjailija Kelly Oxford twiittasi Trumpin tulleen roisiella puheillaan alleviivanneeksi, miten naisia kohdellaan kuin esineitä ja miten voimissaan raiskauskulttuuri on, hänelle tulvi kymmenien tuhansien naisten ahdistelukokemuksia.

Paidattomia miehiä kahlittuina nippusiteilä.
Näiden huumeiden käytöstä syytettyjen filippiiniläismiesten kohtalo oli epävarma sen jälkeen, kun poliisi oli pidättänyt heidät Paytayassa. Presidentti Duterten presidenttikausi on kestänyt runsaat kolme kuukautta. Niiden aikana hänen huumesodassaan on tapettu ilman oikeudenkäyntiä yli 3 500 ihmistä.Mark R. Cristino / EPA

Saadaanko huumeiden käyttö loppumaan tappamalla, kuten Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte tuntuu ajattelevan? Portugalista kuuluu positiivisempaa: 15 vuotta sitten huumeiden käyttäjiä alettiin kohdella sairaina, ei enää rikollisina. Lissabonin Casal Ventososta ei ole tullut onnelaa, mutta enää se myöskään ole huumehelvetti, kertoi toimittajamme Portugalista.

Tiputuksessa olevia ihmisiä majaa ja istuu vuoteilla. Edessä muoviämpäreitä.
Kolerabakteeri synnyttämä myrkky saa aikaan niin rajun ripulin, että monille se on kuolemaksi. Orlando Barría / EPA

Viikon suru-uutisiin kuuluu se, miten maailman köyhimpiin maihin kuuluva Haiti kamppailee kuun alussa iskeneen hirmumyrskyn seurausten vuoksi. Jopa 1,4 miljoonaa ihmistä on ruoka-avun tai suojan tarpeessa. Avun perille viemistä hidastaa saastuneen veden mukana leviävän koleran torjunta. Kolera sai alkunsa Haitissa vahingossa kuusi vuotta sitten, kun suurmaanjäristyksen jälkeen apuun tulleet YK-joukot tyhjensivät jätevetensä jokeen.

Metroasema.
Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa metroasema on putipuhdas. Mika Mäkeläinen / Yle

Pohjois-Koreassa on kahdenlaisia metrojunia: osa ostettiin Saksasta 1990-luvulla romutuskuntoisina sekä uututtaan kiiltelevä valoisa juna, jota kelpaa esitellä länsimaisille vieraille. Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen pääsi Pohjois-Korean-vierailullaan maailman syvimpään metroon, jonka matkalippu maksaa 0,06 senttiä.

Lue seuraavaksi