1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Verottaja tilasi suuren kansallisen tulorekisterin – ohjelmistoyhtiö nopeasti seis pörssissä

Verohallinto ilmoitti perjantaina valinneensa Digian toteuttamaan mullistavan palkkarekisterin suomalaisista. Pian ison sopimuksen jälkeen Digia keskeytti osakkeellaan kaupankäynnin.

talous
Yle

Verohallinto tilaa ohjelmistoyhtiö Digialta kansallisen tulorekisterin. Ison hankkeen sinetöiminen tietää vuosikausiksi hyviä tienestejä Helsingin pörssiin listatulle Digialle.

Verohallinnon mukaan kiinteähintaisen projektin arvo on vajaat 14 miljoonaa euroa. Ylläpidon ja jatkokehityksen sisältävä kokonaiskustannus 15 vuoden sopimusajalle on arviolta 90 miljoonaa euroa, josta Digian osuus on noin 60 miljoonaa.

Summia sopii verrata vasten Digian koko liikevaihtoa, joka oli viime vuonna 108 miljoonaa euroa.

Verohallinto tiedotti valinnastaan julkisesti samaan aikaan myös tarjouskilpailun voittajalle, Digiasta kerrotaan. Ohjelmistoyhtiö pyysi Helsingin pörssiä keskeyttämään kaupankäynnin sen osakkeella. Digian arvo ehti nousta yli kuusi prosenttia.

Tavanomaisesti pörssiyhtiöt itse ovat tietoisia voittamistaan tarjouskilpailuista ennen kuin niistä kerrotaan suurelle yleisölle. Pörssisääntöjen mukaan kaupankäynti osakkeella voidaan keskeyttää, jos yleisöllä "ei ole käytettävissään informaatiota jostakin instrumentista tasapuolisin ehdoin", tai "muu erityinen syy edellyttää". Digian tarjoushankkeesta vastaava työntekijä ehti saada Verohallinnolta soiton ennen julkistusta

– Tieto tuli hieman yllättäen, muotoilee johtaja Mia Pesonen Digiasta ja lisää, että yhtiössä on toki juhlan aihetta merkittävän sopimuksen synnyttyä.

Digia tiedotti iltapäivällä, että rekisterihankkeella ei ole vielä tänä vuonna merkittävää vaikutusta yhtiön lukuihin. Kaksi tuntia seisonut osakekauppa sai sen jälkeen jatkua.

Keventäisi palkanmaksajan hallintotaakkaa

Tulorekisteriin on tarkoitus kerätä reaaliaikaisesti ja automaattisesti yritysten palkanmaksujärjestelmistä tiedot muun muassa verottajan, Kelan, työttömyyskassojen ja muita etuja maksavien tahojen käyttöön. Rekisterillä on tarkoitus luopua työnantajia nyt kuormittavista kaksi kertaa vuodessa tehtävistä vuosi-ilmoituksista.

Tietojärjestelmähankkeesta kilpailivat Digian kanssa Tieto ja Accenture.

Verottaja haluaa palvelun toimintaan vuoden 2019 alussa, jolloin rekisteriin ilmoitettaisiin maksetut palkat ja niihin liitännäiset suoritukset. Vuonna 2020 tulorekisteri täydentyisi maksetuilla eläkkeillä ja etuuksilla.

Lue seuraavaksi