Seinäjoella kulukuri puree ja talous tasapainottuu vähitellen

Seinäjoen kaupungin ensi vuoden talousarvioesitys on edelleen alijäämäinen, mutta enää noin miljoona euroa.

Seinäjoki
Seinäjoen kaupungin varastoihin on jo 1970-luvulla hankittu Aallon kaupungintalon pintamateriaaliksi suunnittelemia sauvatiiliä.
Seinäjoen kaupungintaloValtteri Välimäki / Yle

Seinäjoen kaupunki ei ole vielä täysin onnistunut tasapainottamaan talouttaan. Ensi vuoden talousarvioesitys on edelleen alijäämäinen, tosin enää noin miljoona euroa.

Keskeisin huolenaihe on edelleen velkaantuminen, sillä uutta lainaa joudutaan ottamaan investointeihin. Kaupunki investoi ensi vuonna 30 miljoonalla eurolla ja vuoden loppuun mennessä velkamäärän arvellaan olevan 3962 euroa asukasta kohden.

Rahoitusjohtaja Aaro Honkola painottaa kuitenkin, että talouden tila on hallinnassa ja kehittymässä parempaan suuntaan. Talouden tervehdyttämisohjelman tulokset näkyvät.

– Kyllä tässä yksi keskeinen asia on ollut varmasti aivan tällainen perinteinen hyvä kulukuri. On onnistuttu henkilöstökulujen säätelyssä ja henkilöstöpolitiikka on ollut hyvää mutta tiukkaa ja se on osaltaan tuonut merkittäviä säästöjä.

Ensi vuoden talousarvioesitystä Honkola luonnehtii voimakkaan investoinnin budjetiksi ja kaupunkilaisten hyvät peruspalvelut säilyttäväksi budjetiksi.

– Mitään sellaisia ratkaisuja ei ole tehty, että palvelurakennetta oltaisiin murentamassa.

Honkola arvioi, että vuonna 2018 kaupungin talous on jo plussalla.

– Sellainen tavoite on ilman muuta. Ja jos ensi vuosi onnistuu toteutuksen osalta hyvin, niin ensi vuoden tilinpäätös voi jo olla sellainen, mutta sen sitten aika näyttä, toteaa Honkola.