Oletko töissä tälläkin syyslomalla? Tässä 5 syytä olla silti kadehtimatta opettajien lomia

Syys-, joulu-, hiihtoloma ja pitkä kesä. Joidenkin ammattiryhmien lomat ovat aina herättäneet kateutta. Entäpä kolikon toinen puoli? Yle Kokkola keräsi opettajien mielipiteitä.

syysloma
Grafiikka
Yle

Opettajat kokevat, että juuri heidän loma-aikojaan kadehditaan. He saavat aiheesta palautetta tämän tästä. Kokosimme listan siitä, miksi opettajat kokevat, että kateuteen ei välttämättä ole aihetta.

1. Et pääse halvalla reissuun. Syysloma, joulu ja hiihtoloma ovat lomailun sesonkiaikaa eli myös lomakohteiden hinnat ovat sesonkihintoja. Joka paikka on myös täynnä kuin Turusen pyssy.

2. Pystyt harvoin syys- ja talvilomailemaan puolisosi kanssa, ellei hänkin satu olemaan opettaja. Monilla työpaikoilla koulujen lomat ovat haluttuja ja lomakiertoa tarvitaan. Puolisolle saattaa osua koulun hiihto- tai syysloma vain muutaman vuoden välein.

3. Saat turhaan haaveilla Lapin keväthangista tai marraskuun kaamosreissusta etelään. Opetuksettoman ajan ulkopuolella lomailu onnistuu palkattomana virkavapaana, ja vain jos työnantaja siihen suostuu.

4. Joudut aina kuuntelemaan lomakuittailua, vaikka selittäisit, ettei työpäiväsi ei ole koskaan sama kuin lapsen koulupäivä vaan paljon pidempi. Kokoukset ja palaverit ovat yhteissuunnitteluaikaa, eikä niistä makseta ylityökorvauksia. Tai että kesä, koulutyön kesäkeskeytys, ei ole pelkkää lomaa ja toipumista, vaan myös kursseja ja ennakkosuunnittelua. Lyhyemmät lomat puolestaan saattavat mennä kokeiden korjailuksi.

5. Joudut helposti varsinkin syys-, joulu- ja hiihtolomilla sukulaisten ja tuttujen lapsenvahdiksi. "Voisitko ottaa ipanat teille ettei tarvisi olla yksin. Meillä ei ole lomaa ja sinä olet sopivasti kotona..." Siinä samalla yrität sitten saada kotia kuntoon, koska arki vie niin mehut, että siivoaminen on viimeinen asia mikä työpäivän jälkeen tulee mieleen.

Juttua varten on haastateltu useita opettajia.