Kissalle voi käydä kalpaten taajamassa – eläinneuvoja: vapaana ulkoilusta tuskaa myös omistajalle

Myös maaseudulla irtokissojen kohtelu on riistäytynyt käsistä, sillä eläimiä ammutaan.

kotieläimet
Kissa
Löytöeläinkodissa hylättyjä kissoja majailee paljon.Tuija Veirto/Yle

Monet taajamassa asuvat päästävät kissansa joko tarkoituksella tai vahingossa vapaaksi. Lahtelainen Mika Suikkanen herätti taannoin kissa-keskustelun Facebookin Lahti-ryhmässä kirjoittamalla, miten huonosti irti kulkeville kissoille usein käy.

Suikkanen ei ole kissojen vihaaja, vaan toivoo sekä kissojen että luonnon eläinten säilyvän elossa. Hän kuitenkin kehottaa harkitsemaan kahteen kertaan ennen kuin päästää kissan ulos.

Hän oli löytänyt tonttinsa läheltä kuolleen kissan, jonka silmät oli syöty. Suikkanen epäili silmien syönnistä, että huuhkaja oli tappanut kissan.

Etelä-Lahdessa on huuhkajien lisäksi kettuja, jotka syövät kissoja. Lisäksi kissoja jää autojen alle. Varsinkin kun kissa joutuu pedon saaliiksi, ruhosta ei saa selvää, mitä on tapahtunut.

– Pihaltani tai lähistöltä on löytynyt kymmenkunta kissaa, jotka ovat joutuneet pedon saaliiksi. Lemmikkikissojen kuolemasta aiheutuu surua ja tuskaa perheellekin, Suikkanen sanoo.

Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Tapani Saimovaaran mukaan huuhkajat, maa- ja merikotkat pystyvät tappamaan kissan, mutta se on melko harvinaista.

Maaseudulla myös ihmiset vaarana

Mika Suikkasta harmittaa, kun kissat metsästävät lintuja, joita hänen tontillaan pesii. Suomen linnustosta vähemmistö on puupesijöitä ja suurin osa pesii maapesissä ja siksi maassa olevat pesät ovat helppo saalis irtokissalle.

Vaikka Suikkanen on harmissaan, hän ei kosta kissoille. Hän ei halua satuttaa irtokissoja, loukuta eläimiä eikä ilmoita irtokissasta minnekään.

kissa
Kissa eläinsuojeluyhdistyksen tiloissa.Tuija Veirto/Yle

Hän kuitenkin tietää, että muut lahtelaiset käyttäytyvät väkivaltaisesti kissoja kohtaan. Osa saattaa myös loukuttaa kissoja, mutta ei vie eläimiä löytöeläintaloon. He ajattelevat, että jos kissan ulos laskee, ottaa riskin, että se ei kotiin palaa.

– Vapaana kulkeva kissa saattaa saada luodista maaseudulla. En tykkää siitäkään toiminnasta, mutta en toisaalta tuomitse sitä raskaasti, Suikkanen sanoo.

Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan ongelma maalla on iso. Kissat lisääntyvät holtittomasti ja asukkaat ammuskelevat kissoja yrittäessään hallita populaatiota.

Pidä valjaissa ja rokota

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liiton neuvojan Mia Hyttisen mielestä kissan vapaana liikkumisesta seuraa kissalle ja omistajalle harmia ja kärsimystä. Hän toivoo, että kaikkia kissoja taajama-alueella ulkoilutettaisiin valjaissa tai niille aidattaisiin sopiva alue ulkoiluun. Hän toivoo myös sirupakkoa kaikille kissoille. Sirun avulla kissa voitaisiin tunnistaa ja palauttaa nopeammin omistajalle.

Laki ei kiellä kissojen vapaana pitämistä ulkona, mutta lain mukaan omistajan on valvottava, että lemmikki ei mene lasten leikkipaikalle tai puistoon. Käytännössä irti päästetyn kissan vahtiminen on mahdotonta, joten omistaja tekee lain vastaisesti antaessaan kissan kulkea vapaasti.

Jos kissa saa kissaruton toiselta kissalta pisaratartuntana, se on sen jälkeen mennyttä.

Mia Hyttinen

Hyttinen sanoo, että kissat pitäisi aina rokottaa, varsinkin jos ne liikkuvat ulkona.

– Jos kissa saa kissaruton toiselta kissalta pisaratartuntana, se on sen jälkeen mennyttä, Hyttinen sanoo.

kissa
Kissa viihtyy sisällä, jos ei ole tottunut käymään ulkona.Tuija Veirto/Yle

”Elämäntilanne, jossa ei voi pitää kissaa”

Jos vieras kissa jatkuvasti vierailee väärällä pihalla, ja sen haluaa pois pihaltaan, kissan loukuttaminen on ainoa eläinsuojelulain mukainen vaihtoehto. Loukutettu kissa viedään paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle, jolle kissan omistaja joutuu maksamaan lemmikin säilytysmaksun.

Nykyään omistajat luovuttavat kissojaan eläinsuojeluyhdistyksille vedoten huonoon elämäntilanteeseen. Mia Hyttinen ei kuitenkaan suosittele, että kissaa viedään heppoisin perustein eläinsuojelijoille.

– Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistyksen tiloissa on jatkuvasti 140 kissaa ja jos sinne tuodaan 30 kissaa lisää, se ei ole hyväksi kissoille. Myös kissarutto leviää nopeammin, Hyttinen sanoo.

Jos sama kissa tuodaan monta kertaa eläinsuojeluyhdistykselle, eläinsuojeluyhdistys keskustelee eläinlääkärin kanssa, olisiko kissa syytä leikata. Leikattu kissa ei vaella enää yhtä kauan kuin leikkaamaton, sillä sen sukupuolivietti ei ole niin voimakas.

Se on hullu, joka kissaan koskee kidutusmielessä.

Mia Hyttinen

Hyttinen kertoo, että eräs kissan omistaja oli antanut naapurilleen ohjeen, että jos kissa tulee naapurin pihalla, naapuri saa karkottaa kissan heittämällä kiviä. Hyttinen muistuttaa, että kivillä heittely ja muu väkivaltaisuus on eläinsuojelulain vastaista.

Hyttinen muistuttaa, että toisten kissojen kiduttaminenkin on väärin, vaikka ne olisivatkin väärällä pihalla.

– Se on hullu, joka kissaan koskee kidutusmielessä, Hyttinen sanoo.

Jokainen kissa on jonkun omaisuutta

Mika Suikkanen hautasi löytämänsä kuolleen kissan pihalleen. Naapureilta selvisi, että kissa oli liikkunut jatkuvasti vapaana samalla alueella, joten se ei ollut karkulainen.

Viikko hautaamiseen jälkeen hän löysi ilmoituksen, jossa samannäköistä kissaa etsittiin, mutta ei ilmoittanut kysyjille löydöstään. Hän toivoo, että omistajat oppivat eivätkä pidä lemmikkejään enää vapaana.

Facebook-keskustelijat ohjeistivat Suikkasta, että aina kun löytää kuolleen lemmikin, täytyy eläin toimittaa aina lähimpään talteenottopaikkaan tai lähimmälle eläinlääkäriasemalle tunnistesirun tarkistamista varten.

Jokaikinen lemmikki, on aina jonkun omaisuutta. Kisaan piilottamista voi verrata toisen omaisuuden kätkemiseksi.

Jos siru löytyy, lemmikin omistajalle saadaan tieto heti lemmikin kohtalosta ja hän voi noutaa lemmikkinsä hautaamista varten. Jos sirua ei löydy, talteenottopaikat säilyttävät eläintä 15 päivää, jonka aikana omistaja voi lemmikkinsä noutaa sieltä.

– Jokainen lemmikki on aina jonkun omaisuutta. Näin kuin olet nyt toiminut, sen voi verrata toisen omaisuuden kätkemiseksi, kommentoija sanoo.

Muokattu 18.10.2016 kello 10.06: Lisätty lintutieteellisen yhdistyksen kommentit ja poistettu kommentit pöllöistä ja kanahaukoista.

_Muokattu 18.10.2016 kello 14.35: Muutettu Mia Hyttisen titteli. _