Vegaaniruokaa ei helposti kouluissa saa – tarjoillaan usein vain todistusta vastaan

Vegaaniruokavalion noudattaminen on koululaisille hankalaa. Halu kieltäytyä eläinkunnan tuotteista ei riitä tuomaan lapsen lautaselle vegaanista ruokaa. Esimerkiksi hämäläiskouluissa siihen vaaditaan myös todistus terveydenhuollon ammattilaiselta.

veganismi
Salaattia lautasella
Salaatti käy vegaanille, mutta muu kouluruoka sisältää usein myös eläinkunnan tuotteita.Ville Välimäki / Yle

Vegaaniliitto kerää parhaillaan tietoja kasvisruuan saatavuudesta Suomen päiväkodeissa, kouluissa ja ikäihmisten palveluissa. Alustavien tietojen perusteella esimerkiksi useissa hämäläiskouluissa vegaanista ruokaa tarjoillaan vain, jos oppilaalla on siitä terveydenhuollon ammattilaisen todistus. Oma ilmoitus siitä, että haluaa syödä vain kasvikunnan tuotteita ei riitä.

Riihimäellä ja Hämeenlinnassa vegaanien tilanne on vielä hankalampi. Jos listaruoka ei sovi vegaanille, on Riihimäellä turvauduttava omiin eväisiin. Hämeenlinnassa joustetaan vain ääritapauksissa, esimerkiksi anorektikolle vegaaniruokaa on tarjolla vain lääkärintodistuksen kanssa, kertoo Hämeenlinnan koulujen ja päiväkotien ruokailuista vastaava tuotantopäällikkö Mervi Rajala Tekme Oy:stä.

– Tietenkin meillä on kasvisruokapäiviä ja osassa ruokia resepti on sellainen, että se sopii vegaaneille.

Forssassa lukiolaisille kasvisruokavaihtoehto

Kasvisruoka-asioissa Forssan kaupunki on omalla tavallaan edistyksellisempi. Se tarjoaa lukiolaisille aina mahdollisuuden valita kasvisruuan. Kasvisruoka ei kuitenkaan ole välttämättä vegaanista ruokaa, vaan voi sisältää eläinkunnan tuotteista maitotuotteita ja munaa.

Hausjärvellä puolestaan on pyritty lisäämään kasvisruuan tarjontaa, mutta vegaanista ruokaa ei ole jouduttu miettimään. Sitä ei ole kukaan toistaiseksi kysynyt.

Tampereen yliopiston ruokatohtori Markus Vinnari toteaa, että vegaanien määrää Suomessa ei tiedetä. Hän kuitenkin arvioi, että vegaanien eli vain kasvisperäistä ruokaa syövien osuus olisi Suomessa kahdesta viiteen prosenttia. Vinnari arvelee, että vegaanien osuus on kasvussa.

– Meillä on syntymässä ympäristöasioita enemmän tiedostava ikäluokka ja sitä kautta isommatkin muutokset ovat mahdollisia.

Tieto-taidossa parannettavaa

Vegaaniliiton kyselyyn tulleista alustavista vastauksista selviää, että vegaanisen ruuan saatavuudessa esiintyy eroja.

– Voi olla, että vielä ei ole sitä tieto-taitoa, mitä terveellisen ruokalautasen koostaminen vegaanille vaatii, arvioi Vegaaniliiton puheenjohtaja Sari Komulainen.

Hämeenlinnassa kaupungin linjaus on, että kasvisruuassa voi olla maitotuotteita tai kananmunaa. Siksi Tekme Oy:n toimittaman ruuan ei tarvitse olla vegaaniruokaa.

– Vegaaniruuassa haastavinta on ravitsemuksellisesti täyspainoisen ruuan valmistaminen. Se on vaikea saada vastaamaan perusruuan ravitsemustasoa. Helposti jäädään proteiinissa, kivennäisaineissa ja vitamiineissa vajavaiseksi, sanoo Tekme Oy:n tuotekehittäjä Mika Isokorpi.

Hämeenlinnassa perusateria 76 sentillä

Tekme Oy valmistaa Hämeenlinnassa päivittäin 13 500 ateriaa päiväkoteihin ja kouluihin. Aterian keskihinta on 76 senttiä sisältäen pääruuan, salaatin, juoman ja leivän. Yksi haaste on pitää ruuan valmistuskustannukset kurissa.

– Jos vegaaninen ateria koostetaan peruselintarvikkeista, kuten palkokasveista, tavallisista vihanneksista ja kasviksista, niin hinta pysynee samana kuin sekaruokavaliota noudattavillakin, uskoo Vegaaniliiton puheenjohtaja Sari Komulainen.