1. yle.fi
  2. Uutiset

Taistelu Isisin viimeisestä linnakkeesta Irakissa on alkanut – video

Hyökkäyksen aloittamisesta ilmoitti Irakin pääministeri Haider al-Abadi maan televisiossa. Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki ja Isisin viimeinen merkittävä linnake maassa.

Ulkomaat
Uutisvideot: Mosulin operaatio alkoi aamunkoitossa
Uutisvideot: Mosulin operaatio alkoi aamunkoitossa

Irakin armeijan joukot ovat käynnistäneet maahyökkäyksen Mosulin kaupungin vapauttamiseksi. Yhdysvaltain johtama liittouma tukee hyökkäystä.

Jihadistijärjestö Isis valtasi Mosulin Irakin toiseksi suurimman kaupungin kesäkuussa 2014. Se on järjestön viimeinen merkittävä linnake Irakissa.

Maajoukkojen hyökkäystä ovat edeltäneet Mosulin ja sen ympäristön pommitukset, joita Yhdysvallat, Ranska ja Britannia kiihdyttivät lokakuussa.

Kansainvälisen liittouman lentokoneet ovat tehneet noin 300 000 ilmaiskua Irakissa ja Syyriassa vuodesta 2014 lähtien. Yhdysvaltain koneet ovat vastanneet 80 prosentista iskuista.

Miehen siluetti etualalla, lentokone taustalla.
Brittikoneet ovat pommittaneet Mosulia Irakin maajoukkojen hyökkäyksen edellä.Petros Karadjias / EPA

1. Hyökkäystä valmisteltiin Qayyarahissa

Hyökkäyksen logistinen tukikohta on Qayyarahin lentotukikohta, joka sijaitsee noin 65 kilometriä Mosulin eteläpuolella. Irakin turvallisuusjoukot ottivat sen haltuunsa kesäkuun alussa.

Sen jälkeen lentotukikohtaa on kunnostettu, jotta rahtikoneet voivat laskeutua sinne. Se mahdollistaa ammusten, polttoaineen ja muona-annosten lennättämisen suoraan etulinjaan.

Yhdysvallat on siirtänyt Qayyarahin lentotukikohtaan sotilaita, joiden tehtävänä on neuvoa ja avustaa Mosulin valtauksessa. Aluksi tukikohtaan siirrettiin 500 sotilasta muualta Irakista, lokakuun toisella viikolla sinne lähetettiin Yhdysvalloista 600 sotilasta lisää.

kartta
Irakin joukot ovat aloittaneet maahyökkäyksen Mosuliin.Yle Uutisgrafiikka

Kaikkiaan Yhdysvalloilla on Irakissa 5 200 sotilasta ja Ranskalla 500. Qayyarahiin on sijoitettu myös Yhdysvaltain ja Ranskan tykistöä.

Qayyarah on Mosulia vapauttavien Irakin joukkojen kokoontumispaikka. Siellä on 11 armeijan ja erikoisjoukkojen prikaatia, joissa kussakin on noin 2 000 sotilasta.

Hyökkäykseen osallistuu lisäksi noin 6 000–10 000 kurdien peshmergasotilasta sekä shiiojen ja kristittyjen puolisotilaallista poliisia.

2. Hyökkäys etenee Mosulin laitamille

Kun maahyökkäys on käynnistetty, joukot etenevät erämaan läpi Mosulin laitamille. Suurin osa joukoista etenee kaupunkia kohti todennäköisesti Bagdadista Mosuliin johtavaa valtatietä pitkin, Tigris-joen länsipuolelta.

Toinen kolonna lähestyy Mosulia lännestä käsin ja kolmas idästä. Lännestä lähestyvien joukkojen tehtävänä on katkaista Isisin taistelijoiden yhteys Syyriaan, jotta se ei saa sieltä vahvistuksia, eivätkä sotilaat voi paeta sinne.

Hyökkäys etenee todennäköisesti nykien. Välillä joukot etenevät useita kilometrejä päivässä, välillä ne kohtaavat Isisin raskasta vastustusta.

Kuusi sotilasta suojassa hiekkasäkkien takan. Yksi käyttää kiikarilla, kahdella aseet kädessä.
Irakin kurdien peshmergataistelijoita Basheqa kaupungin lähistöllä.Ahmed Jalil / EPA

3. Päätaistelu alkaa vuoden lopussa

Hyökkäyksen päätaistelut käydään todennäköisesti marraskuussa ja joulukuussa. Joukot perustavat Mosulin ulkopuolelle uuden tukikohdan, joka linnoitetaan. Sinne sijoitetaan operaation päämaja, varastot ja tykistöä.

Mosulissa asuu arviolta hiukan alle tai yli miljoona siviiliä. Kaupungin vapauttajat saattavat siviilien vuoksi pysähtyä sen laitamille ja hyökätä vasta, kun ne ovat varmoja, että pystyvät valtaamaan kaupungin.

Hyökkääjät toivovat, että siviilit pysyvät kaupungissa ja hakeutuvat siellä suojaan taisteluilta. YK kuitenkin arvioi, että kaupungista pakenee 200 000 ihmistä hyökkäyksen alkua seuraavien kahden viikon aikana.

Kaksi naista istuu maassa lapset sylissään.
Irakissa on noin kolme miljoonaa maan sisäistä pakolaista.Ahmed Jalil / EPA

4. Arviot Isisin puolustuskyvystä vaihtelevat

Arviot Isisin kyvystä puolustaa Mosulia vaihtelevat.

Kaupunki on melko suuri. Sen ympärysmitta on lähes 50 kilometriä. Onkin todennäköistä, että Isis keskittyy vain joidenkin kaupunginosien puolustamiseen.

Niitä voivat olla symbolisesti tärkeä hallinnollinen keskusta kaupungin länsiosissa ja kapeakujainen vanha kaupunki, jossa panssaroitujen ajoneuvojen, tykistön ja ilmaiskujen käyttäminen ovat hankalia.

Isisillä on Mosulissa eri arvioiden mukaan noin 3 000–5 000 taistelijaa. Se on kuitenkin ehtinyt kahdessa vuodessa rakentaa kaupunkiin laajan puolustusverkoston.

Kaupungin asukkaiden mukaan se on virittänyt siltoja räjähdysaineilla, valmistanut autopommeja ja valmentanut itsemurhapommittajia. Se on tukkinut kaupungin sisääntuloväyliä betonipenkereillä ja -seinämillä.

Irakin armeijan panssarivaunuja.
Irakin armeijan panssarivaunuja.Baraa Kanaan / EPA

Lisäksi se on kaivanut kaupungin ympärille vallihaudan, joka on täytetty öljyllä. Se on tarkoitus sytyttää tuleen heikentämään näkyvyyttä hyökkääviltä kansainvälisen liittouman lentokoneilta.

Kaupungin romahtamiseen vaikuttaa, miten moni Isisin taistelija jää puolustamaan sitä, ja kuinka moni yrittää paeta, millainen tuki Isisillä on kaupungissa, ja mihin se keskittyy sekä se, miten kaupungin asukkaat käyttäytyvät.

Pakenevatko he, menevätkö he piiloon vai nousevatko he Isisiä vastaan? YK pelkää, että Isisi käyttää kaupungin asukkaita ihmiskilpinä tai myrkyttää heitä kaasulla. Jopa miljoona voi jäädä kodittomiksi. Irakissa on jo tällä hetkellä kolme miljoonaa maan sisäistä pakolaista.

Artikkeli perustuu juttuihin: BBC: Islamic State conflict: How will the battle for Mosul unfold? (siirryt toiseen palveluun), CNN: Stakes for Iraq´s future couldn´t be higher as Mosul offensive looms (siirryt toiseen palveluun), Financial Times: Coalition drive to recapture Mosul from Isis to begin in weeks (siirryt toiseen palveluun) ja Iraqi News: Mosul offesive by the numbers (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi