Thaimaassa asuva suomalainen: "Pidän tärkeänä, että ulkomaalaiset antaisivat kansalle tilaa ja aikaa surra"

Alkoholin myyntiä on rajoitettu myös rantalomakohteissa, mutta muutoin pitkäaikaisen kuninkaan kuolema ei turistien suosimalla Pattayalla ole juurikaan näkynyt.

Thaimaa
Surevia kansalaisia
Kansalaiset surivat edesmennyttä kuningasta Bhumibol Adulyadejia ruumista kuljettaneen saattueen ohittaessa Grand Palacen 14. lokakuuta Bangkokissa.Narong Sangnak / EPA

Thaimaan pitkäaikaisen kuninkaan kuolema ei ole juuri näkynyt suosituissa rantakohteissa. Jomtienissa Pattayan lähellä oleskelevan Jorma Soinin mukaan kuningas Bhumibol Adulyadejin kuolema näkyy lähinnä ihmisten tummempana pukeutumisena.

– Jonkun verran on henkilökuntaa tummiin pukeutuneena, ja paikallisia enemmänkin, ja jotkut kuppilat ovat kiinni, Pattaya Suomi-seuran varapuheenjohtajana toimiva Soini kertoo.

Myös osa turisteista on kunnioittanut paikallisten surua pukeutumalla tummiin vaatteisiin.

Arkielämässä kuninkaan kuolema ei ole Soinin mukaan kuitenkaan merkittävästi näkynyt. Esimerkiksi pankit ovat olleet normaalisti auki, vaikka etukäteen pelättiin esimerkiksi käteisen saannin vaikeutuvan. Ainakin alkoholin myyntiä on kuitenkin paikoin rajoitettu.

Itse henkilökohtaisesti pidän tärkeänä, että annettaisiin Thaimaan kansalle tilaa ja aikaa surra omalla tavallaan.

Jorma Soini

– Alkoholin myyntiä on rajoitettu, mutta mitä tapasin parikin ravintoloitsijaa, niin he uskoivat siihen, että huomenna varmaan saa alkoholiakin jo normaalisti, Soini kertoo.

Hänen mukaansa poliiseja on myös näkynyt katukuvassa ehkä hiukan tavanomaista enemmän.

"Iso menetys thaimaalaisille"

Thaimaahan julistetun suruajan viettäminen tulee Soinin mukaan todennäköisesti näkymään eri paikoissa eri tavoin.

– Hirveästi en usko sen kuitenkaan tähän Thaimaan tilanteeseen vaikuttavan – sillä on oma merkityksensä, että täällä on tämä niin sanottu sotilasjuntta tai sotilashallitus vallassa. Uskon, että se menee mutkattomammin, kuin mitä jotkut ovat uskoneet. Mutta kyllä se toki vaikuttaa, Soini pohtii.

Turistien suosimilla alueilla on jo nyt hänen mukaansa aika normaali meno, mutta tilanne esimerkiksi pääkaupunki Bangkokissa tai alueilla, joilla turisteja ei juurikaan ole, voi olla erilainen.

– Itse henkilökohtaisesti pidän tärkeänä, että ulkomaalaiset, joita Thaimaassa on melkoisesti, että me ikään kuin annettaisiin Thaimaan kansalle tilaa ja aikaa surra omalla tavallaan, koska heille tämä on joka tapauksessa valtavan iso menetys.